Linkovi

Počelo suđenje saučesnicima u napadu na Šarli Edbo


Policija ispred sudnice u Parizu
Policija ispred sudnice u Parizu

Suđenje četrnaestorici saučesnika radikalnih islamista koji su u januaru 2015. ubili 17 ljudi u satiričnom magazinu Šarli Ebdo i jevrejskoj pijaci, počelo je u sredu u Parizu.

Pet godina kasnije, zemlja se priseća jednog od najfatalnijih terorističkih napada, a francuski premijer je na Žan Kasteks je na Tviteru napisao "Šarli zauvek".

Sedmog januara 2015. Said i Šerif Kuači, naoružani automatskim oružjem, otvorili su vatru u redakciji satiričnog magazina Šarli Ebdo, čija je satira o religiji i rasi u to vreme ispitivala granice slobode govora.

Braća Kuači su ubila 12 članova redakcije i tvrdila da je iza njih Al Kaida.

Narednog dana, Amedi Kolibal, saradnike Šerifa Kuačija, ubio je policajku, a dan posle i četvoricu Jevreja na pijaci. On je rekao da ubija u ime Islamske države.

Njih trojica su ubijeni u sukobima sa policijom.

Četrnaestorica osumnjičenih da su saučestvovali u ovim napadima optuženi su za finansiranje terorizma, članstvo u terorističkim organizacijama i dobavljanju oružja napadačima. Trojici od njih 14 se sudi u odsustvu.

U napadu islamističkih terorista u Francuskoj od 2015. ubijeno je više od 250 ljudi.

Magazin Šarli Ebdo je u današnjem broju ponovo objavio karikaturu proroka Muhameda na kojoj umesto turbana na glavi ima bombu, koja je 2015. izazvala bes muslimanskog sveta i prethodila napadu.

Veče pred početak suđenja francuski predsednik Emanuel Makron rekao je da se Francuska seća tog masakra. Kazao je i da je sloboda da se veruje išla ruku pod ruku sa slobodom za blasfemijom.

"Satira nije diskurs mržnje", zaključio je Makron.

XS
SM
MD
LG