Linkovi

Napadač nožem u Parizu rođen u Čečeniji, bio na listi za nadzor


Policajci i pripadnici hitnih službi blokiraju ulicu u Parizu nakon što je jedna osoba nožem ubila jednu žrtvu i ranila nekoliko drugih, pre nego što ju je policija ubila, 12. maja 2018.
Policajci i pripadnici hitnih službi blokiraju ulicu u Parizu nakon što je jedna osoba nožem ubila jednu žrtvu i ranila nekoliko drugih, pre nego što ju je policija ubila, 12. maja 2018.

Francuske vlasti saopštavaju da je čovek odgovoran za smrtonosni napad nožem u centru Pariza u subotu bio francuski državljanin, rođen u većinski muslimanskoj ruskoj republici Čečeniji, 1997. Bio je na listi za nadzor osumnjičenih ekstremista, ali nije imao krivični dosije.

Francuska policija privela je njegove roditelje na sasušanje. Ime napadača nije objavljeno.

Napadač je ubo petoro ljudi. Jedna od njegovih žrtava, 29 godina star muškarac, je umro. Ministar unutražnjih poslova, Žerard Kolomb, rekao je u nedelju da se očekuje da će preostalih četvoro preživeti ranjavanje.

Napadač je ubijen na licu mesta. Njega je upucala policija, rekao je Kolomb, koji je pohvalio policajce zbog preduzimanja akcije.

Ekstremistička grupa Islamska država saopštila je preko svoje novinske agencije da je odgovorna za napad, nazivajući napadača "vojnikom" svoje stvari.

Gradski tužilac Fransoa Molins rekao je novinarima da je napadač tokom napada uzvikivao frazu na arapskom "Alahu Akbar", koja znači "Bog je veliki".

Molins je rekao da će policija započeti antiterorističku istragu.

Francuski predsednik Emanuel Makron na Tviteru je rekao da Francuska "neće ustuknuti ni jedan inč pred neprijateljima slobode".

Pariska policija tvitovala je da se napad dogodio u Drugom distriktu u francuskom glavnom gradu, koji je obično pun ljudi koji su se zaputili ka poznatoj Garnie operi i lokalnim restoranima.

Premijer Edvar Filipe rekao je da je policiji trebalo manje od devet minuta da obuzda napadača, od momenta davanja uzbune.

"Ta brzina, mirnoća i efikasnost omogućava im da izbegnu... mnogo teže posledice", rekao je.

Pariz je u stanju visoke pripravnosti zbog terorističkih napada, nakon što se u Francuskoj dogodila serija napada tokom poslednje tri godine.

XS
SM
MD
LG