Linkovi

Evropljani poručuju: Svi smo "Šarli"


Evropljani u Strasburu drže postere sa parolom "Ja sam Šarli" tokom minuta ćutnje 8. januara 2015.
Evropljani u Strasburu drže postere sa parolom "Ja sam Šarli" tokom minuta ćutnje 8. januara 2015.

Širom evropskih institucija, zastavama na pola koplja i minutom šutnje odata je pošta žrtvama terorističkog napada na redakciju satiričnog magazina Šarli Ebdo u Parizu.

U Briselu još uvijek šok i nevjerica da je moguće da, usred Evrope, neko životom plati za svoje mišljenje - sve evropske institucije, Komisija, Vijeće, Parlament su danas imale zastave na pola koplja i svuda je minutom šutnje odata pošta žrtvama terorističkog napada u Parizu...

"Ovo je napad na slobodu,a napad na slobodu je napad na demokratiju bilo gdje u svijetu", ističe članica Evropskog parlamenta iz Francuske, Silvi Giljem.

Član Evropskog parlamenta iz Belgije, grupa Zelenih, Filip Lamberts je ocenio:

"Horor - napad na simbol slobode - ne smijemo se sada zatvarati, moramo odbraniti demokratiju "

"Nema opravdanja za ovaj varvarski čin i moramo biti veoma oprezni da se ovaj virus ne raširi po Evropi.Danas više nego ikada, mi svi smo Francuzi", kaže Djovani Pitelja, član Evropskog parlamenta iz Italije, grupa socijal-demokrata.

"Napadnut je naš način života, sloboda, sloboda štampe, sloboda da svi kažu ono što misle da treba da kažu. Zato je sada važno da budemo jedinstveni, da se nadju počiniteljii da kažemo svima da se nećemo predati pod ovakvim pritiskom", naveo je član Evropskog parlamenta iz Njemačke, grupe narodnjačkih partija, Manfred Veber.

"Napadnuto je srce demokratije- nema govora o tome da se proglasi smrt magazina Šarlie Ebdo - danas smo svi Šarlie", poručio je Žan Artui, član Evropskog parlamenta iz Francuske.

Već u ponedjeljak će Parlament raspravljati o terorizmu, ministri vanjskih poslova Unije će 19-tog ovog mjeseca, vanredno takodje, o terorističkim napadima a i latvijsko predsjedništvo najavljuje kako će se ovim problemom posebno baviti tokom svoga šestomjesečnog predsjedavanja Unijom. Da li će to biti dovoljno da se ovakav napad ne ponovi? Teško je reći, jer Evropljani nisu uspjeli naći ni odgovor na problem odlaska svojih sugradjana medju redove terorističke organizacije "Islamska država"- vjeruje se da se za njih danas bori oko 3000 državljana EU.

OEBS: Zaštititi slobodu govora

Stravičan teroristički napad na satirični časopis Šarli Ebdo je najgori direktan napad na novinare u regionu OEBS od osnivanja te organizacije, saopštila je danas predstavnica za medije te organizacije Dunja Mijatović i - upozorivši da osuda nije dovoljna, pozvala sve političke lidere da poboljšaju sigurnost novinara i obezbede njihovu slobodu.

"Sloboda izražavanja i sloboda medija su od vitalnog značaja za promociju tolerancije i nediskriminacije", novodi se u saopštenju Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju, uz isticanje da bi države članice trebalo da nastave da poboljšavaju bezbednost novinara i osiguraju da prevladaju slobode.

XS
SM
MD
LG