Linkovi

Komemoracije žrtvama napada u Parizu


Francuski predsednik u obraćanju tokom komemoracije trojici policajaca ubijenih u prošlonedeljnom terorističkom napadu, 13. januar 2015.
Francuski predsednik u obraćanju tokom komemoracije trojici policajaca ubijenih u prošlonedeljnom terorističkom napadu, 13. januar 2015.

Gotovo u isto vreme, u Parizu i u Jerusalimu održane su sahrane žrtava prošlonedeljnih terorističkih napada u Parizu.

Porodica i kolege odali su poslednju poštu troje francuskih policajaca ubijenih u napadu na redakciju satiričnog magazine Šarli Ebdo.

Na komemoraciji u sedištu centralne policije, u blizini katedrale Notr Dam, predsednik Oland je ubijenim policajcima – Franku Brinsolaru, Ahmedu Merabetu i Klarisi Žan-Filip, posthumno uručio Legiju časti.

"Zahvaljujući njima, zahvaljujući vama, sloboda je odnela pobedu nad varvarstvom. Narod Francuske je ustao da izrazi svoju privrženost zajedničkom životu, u harmoniji I bratstvu, pred liderima celog sveta", poručio je francuski predsednik.

U Jerusalimu, u gotovo isto vreme izraelski premijer Benjamin Netanjahu pridružio se drugim zvaničnicima i ožalošćenima na sahrani četiri jevrejske žrtve, ubijene u napadu na bakalnicu u Parizu. Netanjahu je poručio da napadači, iako su im meta bile jevrejske žrtve – nisu pretnja samo Jevrejima.

"Oni nisu samo neprijatelji jevrejskog naroda, oni su neprijatelji čovečanstva. Došlo je vreme da se civilizovani svet ujedini i iskoreni te neprijatelje", rekao je izraelski premijer.

Napad u jevrejskoj prodavnici dogodio se dva dana pošto su dvojica ekstremista ubila 12 osoba u napadu na Šarli Ebdo.

Izdavači satiričnog magazina najavili su da će prorok Muhamed biti na naslovnoj strani novog izdanja, koje izlazi sutra u 3 miliona primeraka. Kako je najavljeno, prorok je nacrtan kako nosi natpis “Ja sam Šarli” a naslov glasi: “Sve je oprošteno”. Karikaturista Renald Luzije izjavio je da je to - jedina prava naslovnica za njih.

"Ostala je samo ta ideja, da se nacrta Muhamed koji kaže “ja sam Šarli”. Kada sam ga pogledao, on je plakao na slici i iznad sam napisao “Sve je oprošteno”, i plakao sam, i tako smo dobili naslovnicu. To nije naslovna strana koju je svet želeo da vidi ali jeste ono ona koju smo mi želeli. Nije naslovna strana koju su teroristi želeli, jer na njoj nema terorista, samo muškarac koji plače. To je Muhamed, žao mi je što smo ga opet nacrtali, ali Muhamed koga smo nacrtali je čovek koji, iznad svega, plače", objašnjava Luzije.

U francuskoj skupštini danas je održana specijalna sednica, prva posle masakra, koja je započela minutom ćutnje za 17 žrtava posle čega su poslanici otpevali Marseljezu. Francuski premijer je poručio da su ubice želele da ubiju “duh Francuske” ali da nisu uspele.

"Da, Francuska je u ratu protiv terorizma, džihadizma i radikalnog islamizma. Francuska nije u ratu protiv bilo koje religije, nije u ratu protiv islama ili muslimana. Francuska će uvek, kao što je uvek I činila, štititi svoje gradjane", rekao je Manuel Vals, premijer Francuske.

Francuske vlasti procenjuju da je rizik terorizma u zemlji i dalje visok, pa je 10,0000 vojnika rasporedjeno uz policiju kako bi se zaštitile “osetljive lokacije” medju kojima su jevrejske škole, sinagoge i džamije.

Bugarske vlasti su za to vreme potvrdile da je uhapšen Fric-Žoli Joakin, francuski državljanin tražen zbog terorizma i optužbi za otmicu. Policija u Francuskoj navodi da je 29-godišnji Joakin, koji je uhapšen pri pokušaju da predje u Tursku, imao kontakt najmanje sa jednim od napadača prošle nedelje. Bugarska razmatra njegovo izručenje Francuskoj. Istovremeno, mediji na Balkanu prenose da jedna od čaura pronadjenih na mestu napada na Šarli Ebdo proizvedena 1980-ih, u Konjicu u Bosni i Hercegovini.

A u novoj manifestaciji solidarnosti sa žrtvama napada, ispred Brandenburške kapije u Berlinu održano je bdenje u organizaciji muslimanskih grupa u Nemačkoj. Skupu, čiji je cilj I da se podrži tolerancija a osudi jačanje anti-islamskog pokreta u Nemačkoj, prisustvovali su nemačka kancelarka Angela Merkel i predsednik Joakim Gauk, koji se zagrlio sa predsednikom Centralnog saveta muslimana u Nemačkoj, Ajmanom Mazjekom.

XS
SM
MD
LG