Linkovi

Sećanje na žrtve iz Šarli Ebdoa


Florida məktəbində qətliam
Florida məktəbində qətliam

Francuski predsednik Fransoa Oland odlikovao je 17 žrtava poginulih u napadima islamističkih ekstremista na satirični list Šarli Ebdo, jevrejsku prodavnicu i policiju u januaru prošle godine.

Francuski predsednik Fransoa Oland odlikovao je 17 žrtava poginulih u napadima islamističkih ekstremista na satirični list Šarli Ebdo, jevrejsku prodavnicu i policiju pre godinu dana, i otkrio memorijalne ploče širom Pariza, u znak sećanja na nasilje koje je prethodilo nemirnoj 2015. godini.

Porodice žrtava su se pridružile Olandu i drugim državnim zvaničnicima u blizini zgrade gde su tokom redakcijskog sastanka zaposlenih u Šarli Ebdou, dvojica teško naoružane braće 7. januara 2015. upali u prostorije magazina i ubili 11 ljudi.

Okupljeni su danas takođe odali poštu policajcu muslimanske veroispovesti, koji je pre godinu dana ubijen dok je pokušavao da uhvati napadače u bekstvu.

Oland je takođe odao poštu poginulima u jevrejskoj samoposluzi, gde je napad džihadista ponovo pokrenuo zabrinutost oko antisemitizma u Francuskoj – gde se nalazi najbrojnija jevrejska zajednica u Evropi.

Francuski predsednik se na kratko sastao sa nekim od preživalih napada na samoposlugu, među kojima je i jedan radnik poreklom iz Malija, koji je sakrio grupu talaca u podzemnom magacinu. Lasana Batili se zatim iskrao i pozvao policiju, koja je spasila 15 talaca i ubila napadača. Batili je proglašen za heroja i dobio je francusko državljanstvo.

XS
SM
MD
LG