Linkovi

Imenovanje Grenela iznenađujuća vest za Vučića


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić tokom konferencije za štampu u Predsedništvu Srbije, u Beogradu, 4. oktobra 2019. (Foto: Video greb, sajt predsednika Republike)

Odluka američkog predsednika Donalda Trampa da imenuje Ričarda Grenela za specijalnog predsedničkog izaslanika za pregovore Srbije i Kosova, za predsednika Srbije Aleksandra Vučića je iznenađujuća vest, ali kako je danas najavio, u toku dana je imao telefonski razgovor sa Grenelom.

Detalji razgovora nisu poznati, niti će biti objavljeno saopštenje o sadržaju razgovora. Grenbel je takođe razgovarao telefonom sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem.

Posle sastanaka u petak sa predstavnicima Srpske liste u Beogradu, Vučić je rekao da se pregovori Beograda i Prištine već odvijaju pod okriljem Evropske unije i da je specijalni izaslanik bio Metju Palmer.

"Američki predsednik Donald Tramp je sada postavio novog čoveka i ja odmah danas imam razgovor sa Grenelom. On je, naravno, ozbiljan čovek od poverenja Trampa i videćemo u kojem će smeru to da ide", rekao je Vučić.

Drecun: Vašington hoće koordinaciju sa Berlinom

Poslanik Srpske napredne stranke i predsednik parlamentarnog odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun imenovanje Grenela tumači kao nagoveštaj nastavka dijaloga Beograda i Prištine posle izbora na Kosovu, ali i kao podizanje dinamike tih razgovora.

Drecun: Vašington hoće koordinaciju sa Berlinom
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:25 0:00


Takođe, Drecun smatra da taj potez treba posmatrati kao želju Amerike da ima čvršću koordinaciju i stalne razgovore sa Berlinom u toku procesa nastavka razgovora između Beograda i Prištine radi postizanja rešenja.

"Stavovi Nemačke i Amerike su podudarni u onom delu da je za njih Kosovo nezavisna država. Ali Amerikanci su, sudeći po pismu američkog predsednika i po izjavama njihovih zvaničnika, spremniji da se traga za kompromisnim rešenjem. Da se ne osporava samoproglašena nezavisnost Kosova, ali da ne može bez Srbije da se postigne dogovor i da se modelira kako će izgledati status južne srpske pokrajine. Nemci su imali tvrd stav da Srbija treba da prizna Kosovo kao državu da bi postala članica EU i nude neko rešenje po principu dve Nemačke, što je za nas neprihvatljivo”, kaže Drecun za Glas Amerike i podseća kako je svojevremeno nemačka kancelarka Angela Merkel zaustavila priču o razgraničenju.

Kako smatra Drecun, Berlin u poslednje vreme ipak pokušava da se malo približi američkom stavu, posebno posle izjava francuskog predsednika Makrona tokom posete Beogradu da se i Pariz zalaže za kompromisno rešenje.

"Ali sada možda već imamo neke drugačije ideje koje stižu iz Berlina, koje su bliže američkom stavu. I mislim da upravo zbog toga sada Amerikanci pokušavaju, preko njihovog specijalnog izaslanika, koji je ambasador u Nemačkoj, da postignu što je moguće bolje jedinstvo u tom nastupu Nemačke i Amerike. Odnosno, sigurno će nastojati da se Nemačka približi američkom stavu da ne bi ometala postizanje kompromisnog rešenja", kaže za Glas Amerike Drecun.

Boban Stojanović, analitičar
Boban Stojanović, analitičar

Boban Stojanović sa Fakulteta političkih nauka pre svega smatra da imenovanjem Grenela za specijalnog predsedničkog izaslanika Amerika želi da ubrza pregovarački proces, ali i da se na neki način uključi u pregovarački proces:

"Ostaje da se vidi da li osoba koja je izbrana, odnosno gospodin Grenel očigledno ima neke veze sa prištinskom stranom i govori se o tom tajnom sastanku između predsednika Kosova Hašima Tačija i njega. I očigledno je to osoba, kako kažu mediji, od poverenja Donalda Trampa, a opet osoba koja ima već ostvarene kontakte sa kosovskom stranom. Naša strana je iznenađena - meni to govori isključivo u prilog tome da Amerika želi da se ovo što pre završi", rekao je za Glas Amerike Stojanović.

Za početak, svi očekuju da specijalni izaslanik Ričard Grenel unese novu dinamiku u pregovarački proces, a čini se da on treba da omogući i bržu i direktnu komunikaciju Vašingtona sa Beogradom i Prištinom. Hoće li uspeti da bude most i između Amerike i Evropske unije po pitanju Kosova - to ćemo vrlo skoro videti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG