Linkovi

Zvaničnik SAD: Situacija sa koronavirusom će se pogoršati ove nedelje


Džerom Adams, najviši zdravstveni zvaničnik SAD (Foto: Rojters)

Šef zdravstvene službe SAD Džerom Adams izdao je jedno od najoštrijih upozorenja u ponedeljak u vezi za rizikom od koronavirusa za javno zdravlje i naveo da će se situacija pogoršati ove nedelje.

Upozorenje najvišeg zdravstvenog zvaničnika dolazi kada je skoro jedna trećina Amerikanaca pozvana da ostaje kod kuće.

Od nedelje uveče, savezne države sa populacijom više od 100 miliona ljudi, sprovele su određene restrikcije kako bi se suzbilo širenje virusa, kojim je do sada u SAD zaraženo više od 35 000 ljudi, a preminulo 428. Brzina širenja zaraze približila se onoj kakvu su iskusile Italija i Španija.

"Ova nedelja će biti loša", rekao je Adams u emisiji "Today" na NBC, i rekao da je više ljudi išlo da gleda kako cvetaju trešnje u Vašingtonu, nego što ima cvetova trešnji.

"Tako se širi zaraza. Svi treba da urade pravu stvar: Ostanite kod kuće", upozorio je Adams.

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država, pre nedelju dana, obelodanio je petnaestodnevni plan tražeći od građana da ostanu u svojim domovima i pridržavaju se odluka federalnih i lokalnih vlasti.

Istovremeno, pozitivnije se u odnosu na zdravstvene stručnjake, odnosio prema prognozama mogućeg širenja pandemije, ne skrivajući istovremeno zabrinutost zbog očekivanih posledica po američku ekonomiju.

“Ne bi trebalo da dozvolimo da lek bude gori od samog problema", objavio je američki predsednik na društvenoj mreži Tviter.

“Kada se okonča period od petnaest dana - odlučićemo u kom ćemo smeru ići", napisao je Tramp.

Istovremeno, američke Federalne rezerve pokrenule su vanrednu seriju programa kako bi kompenzovale ekonomske poteškoće izazvane pandemijom koronavrusa. Radi se mahom o kreditima za domaćinstva, male privrednike i preduzetnike koji imaju veći broj zaposlenih.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG