Linkovi

Srbiji od Francuske donacija 8,3 miliona evra za metro


Potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović (Foto: Vlada Srbije)

Potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i ambasador Francuske u Srbiji Žan Luj Falkoni potpisali su sporazum o donaciji od 8,3 miliona evra za realizaciju i finansiranje projekta beogradskog metroa.

Falkoni je istakao da je projekat beogradskog metroa u centru odnosa Srbije i Francuske već nekoliko godina, a ponovo je pokrenut tokom posete predsednika Francuske Emanuela Makrona Srbiji, prošle godine.

"Ovaj sporazum je značajna etapa ovog dugogodišnjeg projekta, pokazuje posvećenost srpskih i francuskih vlasti da se projekat sprovede do kraja", rekao je Falkoni.

Donacija će omogućiti da se sprovede studija izvodljivosti za prvu fazu beogradskog metroa, a francuska ekspertiza daje garanciju za uspeh ovog projekta, dodao je Falkoni.

Francuska kompanija Ežis je prošle godine, prema Ugovoru sa gradom Beogradom, završila Generalni projekat i Prethodnu studiju opravdanosti za metro linije 1 i 2, a Finalni izveštaj je prihvatila gradska komisija za sprovođenje te faze projekta.

Ministarka Mihajlović je najavila da će Srbija realizovati projekat gradnje beogradskog metroa zajedno sa francuskim i kineskim partnerima, kao i da su pregovori u toku.

Mihajlović kaže da će današnji sporazum biti pretočen u ugovor iz kojeg će se dalje realizovati 8,3 miliona evra i da se u narednih godinu dana može očekivati da se dobiju jasne smernice i kako će izgledati prva linija i tačno koliko ona treba da košta, kao i da se pripremimo za početak izgradnje prve linije.

"U međuvremenu mi razgovramo i sa francuskom vladom, ali i sa kineskim partnerima, kako ćemo graditi i finansirati ovaj projekat", rekla je ona.

Kako je rekla, to će biti najveći i najteži finansijski projekat u celom regionu, pošto se procenjuje da će tri linije metroa koštati između 4,5 i 5,5 milijardi evra.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG