Linkovi

Dodik: BiH je moranje za Srbe


Milorad Dodik, Predsedavajiući Predsedništva BiH (Foto: REUTERS/Dado Ruvic)
Milorad Dodik, Predsedavajiući Predsedništva BiH (Foto: REUTERS/Dado Ruvic)

“Bosna i Hercegovina nije željena država za Srbe – već moranje”, poručio je Milorad Dodik, Predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine, u Bratuncu tokom govora povodom obeležavanja 27 godina od stradanja Srba, manifestacije koju su organizovale vlasti Republike Srpske.

Dodik, političar koji je prethodno obavljao funkcije predsednika i premijera Republike Srpske (jednog od dva entiteta države Bosne i Hercegovine), godinama javno ističe ideje o izlasku RS iz zajedničke federalne države i osnaživanje veza sa Srbijom - koju doživljava kao maticu.

Dodik je tokom pomena ustvrdio da Srbi BiH doživljavaju kao tamnicu.

"O tome ne možemo da ćutimo samo zato da bi negde u svetu u rashlađenim kabinetima govorili da to nije politički korektno, a ja ću reći da nije politički korektno da nas držite u ovoj tamnici koja se zove BiH u kojoj srpski narodne može da se odrazi na pravi način", rekao je Dodik.

Dodik je izneo tvrdnje da je postojanje Republike Srpske važno jer, kako je naveo, za Srbe nema slobode ako nemaju svoju državu. Zato, tvrdi Dodik, važno je da Srpska egzistira kao država.

"Tvrdim da ona to sve više jeste. Republiku Srpsku niko više ne može da ponižava i potcenjuje", rekao je Dodik.

Predsedavajući Predsedništva BiH iz redova srpskog naroda najavio je da bi naredne godine u Bratuncu trebalo da bude izgrađeno centralno spomen-obeležje čime će, kako je rekao, celom svetu biti poslata poruka da srpski narod ne može da zaboravi svoje žrtve u srednjem Podrinju.

Prema podacima Centra za istraživanje rata i ratnih zločina u BiH, tokom jula 1992, godine u širem području Podrinja stradalo je 2.682 srpkih vojnika i civila Srba. Procene broja poginulih u javnosti su povećane do cifre od 3.500.

Tri godine kasnije, jula 1995. godine tokom rata u BiH, vojnici Republike Srpske i druge paravojne jedinice likvidirale su 8.372 bošnjačkih muškaraca i žena s područja enklave Srebrenice, koja je tada imala status zaštićene zone Ujedinjenih nacija.

Zbog velikog broja žrtava taj masovni zločin u svetskoj javnosti dobio je karakter genocida.

XS
SM
MD
LG