Linkovi

Beograd o položaju Srba u regionu


U Ministarstvu vera i dijaspore održana konferencija "Položaj i perspektive srpskog naroda u zemljama regiona"
U Ministarstvu vera i dijaspore održana konferencija "Položaj i perspektive srpskog naroda u zemljama regiona"

U Beogradu je danas otvorena konferencija o položaju srpskog naroda u zemljama regiona. U medjuvremenu, ministar odbrane Srbije Dragan Šutanovac izjavio je da odredjene strukture žele da destabilizuju Kosovo i da je zbog toga dobra odluka da se pojačaju snage Kfora.

Zadatak političkih elita u zemljama regiona je da učine sve kako bi se ovoj i budućim generacijama omogućio život bez etničkih razmirica, ekonomski prosperitet i suštinska saradnja, izjavio je danas premijer Srbije Mirko Cvetković. Otvarajući konferenciju o položaju srpskog naroda u zemljama regiona, Cvetković je rekao da Srbiji pripada uloga razvojnog motora regiona i suštinskog faktora stabilnosti, a važna činjenica u tom procesu su Srbi koji žive u državama regiona:

"Naš cilj je da se sva sporna pitanja rešavaju dijalogom, pošteno i temeljito, kako se nerešena pitanja ne bi vraćala kao bumerang. Perspektive srpskog naroda u zemljama regiona mogu da budu sigurne samo ako svi zajedno idemo putevima mira, ukoliko uspostavimo evopske standarde jednakosti i ravnopravnosti, otvorimo i zaokružimo proces pomirenja."

Na istom skupu govorio je i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji je tom prilikom izjavio je da je Bosna i Hercegovina neodrživa tvorevina, ali da njen raspad nije stvar bliske budućnosti:

"Na prostoru i teritoriji Bosne i Hercegovine ništa nije održivo osim Republike Srpske. Samo je RS samoodrživa, može da egzistira sa svojim samostalnim finansijama i svojom samostalnom državnom organizacijom. To ne može ni BiH, ni Federacija, i to ne mogu mnogi kantoni. Samo RS može. I zato je problem Republika Srpska. Zato što može."

A o drugoj velikoj regionalnoj temi – problemu Kosova danas je govorio i ministar odbrane Dragana Šutanovac, koji je, za razliku od negativnih stavova koji su poslednjih dana izrečeni na račun povećanja broja vojnika Kfora, pohvalio taj potrez. Određene strukture žele da destabilizuju Kosovo i zbog toga je dobra odluka da se pojačaju snage Kfora, rekao je Šutanovac:

"Od prvog dana kada sam došao na poziciju ministra odbrane, u razgovorima sa predstavnicima Kfora i NATO-a insistirao sam da se ne smanjuje brojno stanje pripadnika Kfora, jer oni su garant bezbednosti na Kosovu i Metohiji, i bez njihovog prisustva Kosovo i Metohija ne bi bila bezbedna zona u kojoj bi moglo da se bezbedno živi."

Po oceni Šutanovca na Kosovu postoje oni koji su nezadovoljni dogovorima koje postigli Beograd i Priština, i koji, kako je rekao ministar odbrane ne samo da bi želeli da destabilizuju region, već imaju i druge političke motive na Kosovu i Metohiji.

XS
SM
MD
LG