Linkovi

Dodik u Beogradu: Očekujem da Srbija stane iza RS


Najviši predstavnici srpskog naroda u Bosni i Hercegovini Mladen Ivanić i Milorad Dodik razgovarali su u Beogradu sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem o sve težem položaju Republike Srpske. Tom prilikom, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik je izrazio očekivanje da će Srbija pružiti punu podršku i zaštiti Srpsku.

Član Predsedništva BiH Mladen Ivanić razgovarao je danas u Beogradu sa premijerom Srbije, i tom prilikom upoznao Aleksandra Vučića sa novonastalim pogoršanjem političkih prilika i međunacionalnih odnosa u BiH.

Kako je saopšteno iz Vlade Srbije, Ivanić je ocenio da se Srbi u BiH, posle mnogo godina, ponovo osećaju usamljeni i da strahuju od ugrožavanja nacionalnih interesa, kao i od nastavka preglasavanja u organima BiH, koje je počelo odlukom o popisu.

Vučić je u razgovoru istakao da Srbija želi dobre i najbliže odnose sa Bosnom i Hercegovinom, ali da ne može i neće ostaviti na cedilu srpski narod u BiH.

Vučić se danas sastao i sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, koji mu je ukazao na organizovanu kampanju koja se u BiH, ali i u nekim drugim državama, vodi protiv Republike Srpske i srpskog naroda.

Dodik je danas u Beogradu učestvovao i na tribini o nestabilnosti na Balkanu, gde je rekao da Republika Srpska nikada nije bila lišena opasnosti da nestane, i dodao da je ta opasnost danas veća nego ikada:

"Upravo idem sa sastanka sa premijerom Aleksandrom Vučićem i njemu sam izrazio tu zabrinutost. I veoma jasno rekao da očekujemo od Srbije da stane iza Republike Srpske u svim okolnostima. I ja imam poverenje i u njega, i u predsednika Nikolića, i u Srbiju da će se to i desiti", rekao je Dodik.

On je ocenio da je brojnim aktivnostima Kancelarije Visokog predstavnika u BiH promenjen karakter Dejtonskog sporazuma i da je ono što je ostalo od tog dokumenta - karikatura.

Dodik je izneo zabrinutost i zbog toga što Evropa pokušava da spase svoj mir pravljenjem dogovora sa Turskom, koja se, kako je rekao, uvek uključivala u Bosnu i Hercegovinu samo na muslimanskoj strani.

XS
SM
MD
LG