Linkovi

Proslava dana RS uprkos odluci suda


Pripadnici MUP-a Republike Srpske tokom proslave 9. januara u Banjaluci
Pripadnici MUP-a Republike Srpske tokom proslave 9. januara u Banjaluci

Predsednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik priredio je danas u Banjaluci svečani prijem povodom Dana Republike u Administrativnom centru Vlade RS, kojem su prisustvovali predsednik Srbije Tomislav Nikolić, patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej, ministri Vlade Srbije Nebojša Stefanović, Aleksandar Vulin i Nela Kuburović, princ Aleksandar Karađorđević, kao i reditelj Emir Kusturica.

Republika Srpska proslavila je 9. januar kao Dan republike paradom kroz centar Banjaluke, uz jake mere obezbeđenja u gradu.

Nepoštovanje odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine predstavlja kršenje vladavine prava, a oni koji to čine moraju za to da odgovaraju, poručila je kancelariji za odnose s javnošću Ambasade Sjedinjenih Američkih Država (SAD) uoči proslave.

Ovde se ne radi o praznicima, nego o vladavini prava, saopšteno je iz Ambasade SAD u Sarajevu.

"Sjedinjene Države podržavaju postojanje i status Republike Srpske i Federacije BiH u okviru suverene Bosne i Hercegovine, kao što je i garantovano Dejtonskim mirovnim sporazumom", stav je Kancelarije za odnose s javnošću Ambasade SAD.

Ustavni sud BiH je u novembru 2015. godine proglasio neustavnim i diskriminišućim 9. januar kao Dan republike, jer se na taj dan obeležavala i krsna slava RS – Sveti arhiđakon Stefan.

Nakon što su ukinute odredbe Zakona o praznicima RS, koje su se odnosile na 9. januar, Narodna skupština RS je usvojila novi Zakon o Danu RS, prema kojem se taj dan i dalje obeležava 9. januara, ali kao sekulаrni i neobavezujući praznik.

Budući da je 9. januar 1992. godine, datum kada je proglašena Republika Srpska kao odgovor na proglašenje nezavisnosti BiH od tadašnje Jugoslavije, a koje je sprovedeno bez podrške bosanskih Srba, jasno je zašto Hrvati i Bošnjaci koji žive na teritoriji BiH ne gledaju blagonaklono na ovu proslavu.

Predsednik RS Milorad Dodik je pred paradu poručio da "ništa neće zadržati Republiku Srpsku u BiH, ukoliko joj se ne vrate ovlašćenja predviđena Dejtonskim sporazumom".

Predsednik Nikolić rekao je da nije bilo dileme da li će da dođe na proslavu Dana RS. Nikolić je izjavio da je RS danas multietnička država. Ovo je veliki dan za sve nas i pokazuje našu volju i odlučnost, poručio je i ocenio da su Srbi s obe strane Drine jedan narod i da se tako osećaju i tako žive.

Hrvatski član Predsedništva BiH Dragan Čović rekao je da se bez potrebe dižu tenzije oko obležavanja Dana RS.

"Bez potrebe stalno dižemo tenzije, bez obzira ko kakve osjećaje ima prema bilo kojem datumu, pa i 9. januaru. Bojim se da nas takav pristup neće daleko odvući," rekao je Čović.

Čović, koji je i predsednik HDZ-a BiH, rekao je nakon sednice predsedništva ove stranke da je više zagovornik ideje da se političari bave životnim pitanjima.

"Cijelu godinu smo posvetili obilježavanju Dana Republike Srpske, koji se do juče obilježavao da niko nije obraćao pažnju, a sada samo pričamo o tome. I o tome treba neko razgovarati, ali ne na način da pravimo tenzije koje će nas vidno vratiti nazad kada je u pitanju politika u BiH", rekao je Čović.

"Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović će tražiti da se ispitaju sve činjenice u vezi s angažmanom pripadnika OS BiH u okviru obilježavanja Dana RS, i u odnosu na Zakon o odbrani, Zakon o službi u OS, Pravilnik o pukovima i Pravilnik o svečanostima i ceremonijama, te zatražiti utvrđivanje odgovornosti svih onih koji su na bilo kakav način počinili kršenja zakona i propisa OS BiH, kao i instrukcije komandantice NATO Štaba u BiH", saopšteno je iz Predsedništva BiH.

Lider LDP Čedomir Jovanović ocenio je da poruke poslate iz Banjaluke ugrožavaju Srbe i Republiku Srpsku.

"Sve što prati Dan RS, dodatno konfrontira srpski narod sa Bošnjacima i Hrvatima, umesto da sa njima popravlja odnose, kako bi od Bosne i Hercegovine, nakon godina sukoba, napokon bila stvorena funkcionalna država. Republika Srpska i Srbi koji tamo žive će razlog za slavlje imati onda kada ih budu poštovali oni na koje su najupućeniji, a to su Bošnjaci i Hrvati u Bosni i Hercegovini", rekao je Jovanović.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je dan ranije čestitao Dan RS i poručio da će RS u Srbiji uvek imati iskrenu podršku naroda i Vlade.

Na ulicama je prema procenama lokalnih medija bilo više od 1.000 policajaca, a bila su raspoređena i oklopna vozila.

Defile kroz Banjaluku je počeo u ranim popodnevnim časovima uz taktove "Marša na Drinu", a u povorci su bili studenti, pripadnici MUP RS i boračkih organizacija.

XS
SM
MD
LG