Linkovi

Ustavni sud BiH zabranio referendum u RS, SAD pozivaju na poštovanje odluke, Dodik ne odustaje


Ustavni sud Bosne i Hercegovine u subotu je doneo odluku kojom se zabranjuje održavanje referenduma u Republici Srpskoj. Predsednik RS Milorad Dodik izjavio da Ustavni sud ne može da zaustavi referendum. Ambasada SAD poziva da se od referenduma odustane.

Ustavni sud je istovremeno odbio zahtev Narodne skupštine Republike Srpske da preispita svoju raniju odluku o neustavnosti 9. januara kao Dana RS.

U saopštenju Ustavnog suda BiH navedeno je da Narodna skupština RS u svom zahtevu za preispitivanju ranije odluke Ustavnog suda, od 26. novembra prošle godine, nije prezentovala nikakve nove činjenice koje bi mogle da utiču da ovaj sud donese drugačiju odluku o Danu RS.

“Ustavni sud je zaključio da ne postoje opravdani razlozi za usvajanje zahteva za preispitivanje odluke Ustavnog suda te ga je, stoga, odbio”, navodi se u saopštenju najviše pravosudne instance u BiH.

Ustavni sud BiH je 26. novembra 2015. godine naložio Narodnoj skupštini RS da promeni Zakon o praznicima u delu koji se odnosi na proslavu Dana RS 9. januara, ukazujući da je obeležavanje Dana RS tog dana neustavno i diskriminatorsko po gradjane RS koji nisu Srbi.

Odlučujući o zahtevu bošnjačkog člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića i još nekoliko bošnjačkih psolanika u parlamentu BiH da donese privremenu meru zabrane održavanja referenduma, Ustavni sud je saopštio da je doneo “privremenu meru kojom se privremeno obustavlja odluka o raspisivanju republičkog referenduma".

U obrazloženju ovakve odluke, Ustavni sud je naveo da “postoji dovoljno razloga koji ukazuju na to da bi sprovodjenje referenduma, pre nego što Ustavni sud odluči o zahtevima koji su podneseni u konkretnom slučaju, imalo ozbiljne i trajno štetne posledice” kako na izvršenje ranije odluke ovog suda, tako i na ustavni poredak BiH.

Ustavni sud je ocenio da je u interesu svih strana u ovom postupku zaštita ustavnog poretka i stabilnosti BiH.

Dodik: Ne mogu obustaviti našu odluku

Predsednik RS Milorad Dodik izjavio je da referendum o Danu RS neće biti odložen zbog doluke Ustavnog suda BiH.

"Nisam ni očekivao drugačije ponašanje političkog organa koji sebe naziva Ustavnim sudom. U kontinuitetu politički pogrešnih odluka na štetu srpskog naroda, ništa nije iznenadjujuće", preneli su banjalučki mediji Dodikovu izjavu Srna.

Po njegovim rečima, Ustavni sud BiH ne može obustaviti odluku Narodne skupštine RS, da nju može poništiti samo Skupština, a da ona neće zasedati po tom pitanju. "Mi ćemo održati referendum", rekao je Dodik.

Izetbegović: Nadam se da će Dodik sad odustati

Predsedavajući Predsedništva BiH Bakir Izetbegović izjavio je da bi nepoštovanje današnje odluke Ustavnog suda BIH o zabrani održavanja referenduma o Danu RS bilo nedvosmisleno kršenje Dejtonskog sporazuma i krivično delo.

Izetbegović je rekao da se nada da će predsednik RS Milorad Dodik sada odustati od referenduma u Republici Srpskoj.

"Nadam se da ce Dodik odustati od referenduma, jer posle odluke Ustavnog suda o uvođenju privremene mere, nastavak aktivnosti na organizaciji referenduma predstavlja nedvosmisleno kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i krivično djelo suprotstavljanja odlukama Ustavnog suda BiH, koje može biti sankcionisano Krivičnim zakonom BiH”, preneli su sarajevski mediji.

Krivični zakon BiH precizira krivičnu odgovornost i zatvorsku kaznu od šest meseci do pet godina za zvaničnike i službenike u BiH, njenim entitetima i disktriktu Brčko koji odbiju da izvrše odluke ili spreče izvršavanje odluka Ustavnog suda BiH, Suda BiH i Doma za ljudska prava.

Sa treće strane, hrvatski član Predsedništva BiH Dragan Čović je posle odluke Ustavnog suda izjavio da “ne bi bilo dobro stvarati političke tenzije oko nečega što ne zaslužuje bilo kakvu političku tenziju”.

“Da li će dan neke opštine, sredine ili entiteta biti ovaj ili onaj, bez ulaska u sadržaj? Mislim da to nije razlog za bilo kakve tenzije, koje se graniče čak s nekim bezbednosnim odnosima i ugrožavaju odnos dva naroda”, rekao je Čović za sarajevske medije.

On smatra da su tenzije oko Dana RS u funkciji predstojećih lokalnih izbora, i da će posle izbora 2. oktobra “ta stranica biti zatvorena i da se tim stvarima političari više neće baviti”.

Čović je upozorio da se Odluke Ustavnog suda BiH moraju poštovati, šta god ko mislio o njima.

Ambasada SAD: Odustati od referenduma, dovešće RS u izolaciju

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH pozvala je rukovodstvo RS da ne održi sporni referendum, jer bi to bilo direktno kršenje odluke Ustavnog suda BiH, osporavanje državnog pravosudja, ali i stavljanje RS u izolaciju.

"Pozivamo rukovodstvo Republike Srpske da se uzdrži od održavanja referenduma, jer bi to bilo direktno kršenje odluke Suda. Nepoštovanje odluke Suda bi značilo podrivanje pravne države, stavljanje Republike Srpske u izolaciju i nesigurnost, i direktno osporavanje državnog pravosudja”, saopštila je Ambasada SAD u Sarajevu.

Takve politike nisu u interesu građana Bosne i Hercegovine, time ni građana Republike Srpske, s obzirom na to da se svi oni suočavaju sa brojnim socijalnim i ekonomskim problemima, stoji u saopštenju.

Nadležnost Ustavnog suda BiH jasno definisana u Aneksu 4 Dejtonskog mirovnog sporazuma, čime je taj sud ovlašćen za rešavanje sporova između različitih nivoa vlasti, podseća Ambasada.

Američka ambasada je upozorila da bi nastavak aktivnosti u vezi s referendumom, uprkos odluci Ustavnog suda, predstavljao “pretnju vladavini zakona, te na taj način i pretnju stabilnosti, bezbednosti i prosperitetu zemlje".

"Dejtonski mirovni sporazum je medjunarodni mirovni sporazum, čije osporavanje ne može proći bez posledica. Sjedinjene Države i međunarodna zajednica su izuzetno puno uložili u mir, stabilnost i prosperitet BiH. Mi nećemo prihvatiti pokušaje opstruisanja Dejtonskog mirovnog sporazuma niti slabljenja institucija BiH", naglašava se u saopštenju.

Ambasade je podsetila da su ambasadori zemalja-članica Saveta za primenu mira (PIK) na sastanku Upravnog odbora 30. avgusta ponovno potvrdili podršku Dejtonskom mirovnom sporazumu i nedvosmislenu opredeljenost za teritorijalni integritet i osnovnu strukturu BiH kao jedinstvene, suverene države, koja se sastoji od dva entiteta koji nemaju pravo otcepljenja.

“Jasno su rekli da neće tolerisati nikakvo kršenje Dejtonskog sporazuma, uključujući, ali ne ograničavajući se, na pokušaje otcepljenja. Mi čvrsto stojimo iza tih izjava", saopštila je Ambasada SAD u BiH.

XS
SM
MD
LG