Linkovi

Beograd: Bez podrške za referendum


Predsednik i premijer Srbije, Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić, sa liderima Republike Srpske
Predsednik i premijer Srbije, Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić, sa liderima Republike Srpske

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić i premijer Aleksandar Vučić nisu danas pružili podršku održavanju najavljenog referenduma u Republici Srpskoj, ali su poručili da ne žele ni na koji način da utiču na odluku Banjaluke. A u Beogradu ne danas bio i hrvatski član Predsedništva BiH Dragan Čović - u razgovoru sa Aleksandrom Vučićem izražena je nada da će odnosi Srbije i Hrvatske biti bolji.

Banjaluka nije dobila podršku Beograda za održavanje referenduma. Predsednik i premijer Srbije Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić na današnjem sastanaku sa političkim liderima bosanskih Srba nisu podržali nameru Republike Srpske da sprovede referendum, ali su istovremeno poručili su da ne žele ni na koji način da utiču njihov stav.

A posle sastanaka koji je trajao oko sat i po vremena, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, uz zahvalnost Nikoliću i Vučiću na tome što su predstavnici Srba iz BiH bili u prilici da se upoznaju sa stavovima državnog rukovodstva Srbije, poručuje da u Banjaluci postoji jedinstvo u nameri da se odbrani Dan RS:

"Oni se neće mešati, ni podržavati, ni osporavati odluke koje mi donesemo, a da je na nama da ocenimo sve opasnosti i sve probleme koje mogu eventualne odluke koje mi donosimo Republici Srpskoj da donesu. Republika Srpska je jedinstvena u pogledu da se odbrani Dan RS, 9. januar, i u tom pogledu će se nastaviti dalje aktivnosti."

Premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović je izjavila da ne vidi razloga za galamu koja se podigla ovih nedelja oko toga u BiH, dok je za člana Predsedništva BiH Mladena Ivanića 9. januar bio i ostaće nacionalni praznik RS:

"Biće narednih dana vrlo složenih situacija i prilika, ali mislim da sa jednom vrstom razuma, koja se ogleda u činjenici da Sarajevo treba da prihvati činjenicu da je Srbima stalo do 9. jaunara. A mi ćemo naći načina kako ćemo to kod Ustavnog suda sprovesti, da se sačuva dignitet srpskog naroda u BiH. Nama je svima stalo da vratimo politici kompromisa, ali to ne mogu samo Srbi."

A premijer Srbije Aleksandar Vučić se danas sastao i sa hrvatskim članom Predsedništva BiH Draganom Čovićem. Posle razgovora on je izrazio nadu da će srpsko-hrvatski odnosi biti ubuduće značajno bolji, te da suštinske prepreke za takav razvoj situacije na Balkanu ne postoje. Vučić je naglasio da se nada i da će činiti sve da se ne ponovi situacija u regionu iz 1991. godine:

"Postoje različiti pogledi na različite događaje u prošlosti, i jedni, i drugi te svoje poglede teško ćemo, ili nećemo da menjamo, ali ono o čemu je važno da govorimo to je o našim odnosima u budućnosti, o tome da obezbedimo bolji život za našu decu."

Dragan Čović je ocenio da odnosi između Srbije i Hrvatske vrlo brzo više neće biti napeti, ukazujući da će u toj zemlji naredne nedelje biti završena predizborna kampanja. Govoreći o najavljanom referendumu u Republici Srpskoj on je rekao da njega lično odluka nije iznenadila, i da očekuje da referendum bude održan:

"Mislim da se 26. septembra apsolutno ništa neće promeniti. Mi govororimo o jednom datumu kada neko želi obeležavati dan entiteta u kojem živi. Naravno, stvorili smo preterane tenzije, ja bih rekao, neću reći oko trivijalnog pitanja, da ne povredim one koji traže da se definiše datum."

Govoreći o današnjem sastanku sa predstavnicima bosanskih Srba, Vučić je odbacio teze o podelama i nejedinstvu unutar srpskog naroda i istakao da će Srbija uvek biti uz Republiku Srpsku, ali da i ne moraju uvek da se saglase o svakom pitanju i političkom potezu.

XS
SM
MD
LG