Linkovi

Đukanović: Nijesam se povukao niotkuda


Predsjednik DPS-a Milo Đukanović
Predsjednik DPS-a Milo Đukanović

Odluka Demokratske partije socijalista da kandiduje Duška Markovića za mandatara za sastav nove Vlade je ispravna, rekao je premijer Milo Đukanović, ocjenjujuchi da će Marković jednako dobro vršiti tu funkciju, kao što je i on sam to činio.

Na Konferenciji "Razvojne prespektive Zapadnog Balkana"u Budvi, Đukanović je, upitan da prokomentariše odluku da Markovića predlože za mandatara za sastav nove Vlade, kazao da to nije ništa neočekivano i neuobičajeno.

"Mnogo se spekuliše i ja bih rekao da je to logična i manje više očekivana odluka", naveo je Đukanović, dodajući da se pokušavaju "dokučiti" neki tajni motivi.

Kako je kazao, ispituju se razlozi zbog kojih se on povukao.

"Nijesam se povukao niotukuda. Ja sam i dalje predsjednik DPS-a, završio sam mandat premijera, ne prvi, nego sedmi i odlučio da se, iz meni znanih razloga, ne kandidajem za osmi. Nema nikakvog povlačenja i nema potrebe ni za kakvom misterijom i neodgovornim pretpostavkama", rekao je Đukanović novinarima u Budvi.

On je saopštio da je za funkciju premijera predložio čovjeka koji, kako smatra, može da je obavi "ne manje kvalitetno nego što je on to radio".

"U uvjerenju sam da će se u narednom periodu potvrditi ispravnost takve odluke", poručio je Đukanović.

Upitan zašto odlučuje da se ne kandiduje za osmi mandat, on je odgovorio da je Crna Gora na nekoliko mjeseci od formalizacije članstva u NATO i bilo bi, kako smatra, neodgovorno prema onima koji treba da se pripreme za četvorogodišnje vršenje izvršne vlasti, da on počne osmi mandat.

"Zbog tih nekoliko mjeseci ulaziti u osmi mandat da bih se poslije par mjeseci povlačio, kakvih je predloga bilo, bilo bi neodgovorno prema onima koji treba da se pripreme za četvorogodišnje vršenje izvršne vlasti", objasnio je Đukanović.

On je ocijenio da je povučen pravi potez.

"Dali smo povjerenje pravim ljudima i ubijeđen sam da ta promjena na čelu vlade ničim neće ugroziti onio što je primarni cilj Crne Gore u ovom trenutku, a to je formalizacija članstva u NATO. Otpori prema tome će biti onakvi kakve smo vidjeli, i u domaćoj i u inostranoj javnosti, ko god da bude na čelu vlade", rekao je Đukanović.

Komentarišući navode predsjednika Socijaldemokratske partije Ranka Krivokapića da želi da kandidovanjem nekog drugog za premijera žrtvuje nekog drugog, Đukanović je rekao da ga njegove riječi ne pogađaju:

"Šta misli Krivokapić me ne dotiče. Spekuliše se onamo gdje se za tim prostora nema. Nisam želio mandat osmi i sad je to kao problem. Nema skrivenog razloga, džaba tragate", poručio je Đukanović.

Kako je kazao, planovi su da u roku od nekoliko mjeseci Crna Gora formalizuje članstvo u NATO i da u toku sljedećeg mandata završi pregovore sa Evropskom unijom.

Đukanović je, upitan da prokomentariše ocjene djela javnosti da je pokušaj terorističkog napada montiran proces, kazao da se plaši da je u pitanju praksa koja je uzela maha ne samo u crnogorskoj javnosti, nego i u regionu.

“To je posljedica nedovoljne profesionalnosti i odgovornosti jednog dijela javnosti koja bi morala biti sa dodatnim senzibilitetom i odgovornošću, imajući u vidu iskušenja kroz koja regiona prolazi”, smatra Đukanović.

On je precizirao da, prije svega, misli na ulogu medija koji, nažalost, vrlo često, namjerno ili nenamjerno, stavljaju sebe u ulogu pomagača organizatora kriminalnih djela.

XS
SM
MD
LG