Linkovi

Crna Gora izručila osumnjičene krijumčare Americi


Ilustracija (rtcg.me)
Ilustracija (rtcg.me)

Crnogorska policija saopštila je da je juče izručila jednog sirijskog i jednog turskog državljanina Sjedinjenim Američkim Državama, gdje se protiv njih vodi postupak zbog šverca velikih količina razornog oružja i kokaina za potrebe međunarodne kriminalne organizacije koja djeluje u Meksiku, SAD i Zapadnoj Evropi.

"Nacionalni Interpol Biro Vašington je raspisao međunarodnu potjernicu za S.K. i G.M. radi vođenja krivičnog postupka protiv njih na teritoriji SAD, zbog osnovane sumnje da su počinili krivična djela konspirativno udruživanje u cilju uvoza narkotika, pokušaj unošenja narkotika i konspirativno udruživanje radi pomaganja i podsticanja posjedovanja vatrenog oružja u vezi sa pomaganjem pri izvršenju krivičnih djela trgovina drogom i pranje novca", saopštila je Uprava policije.

Dvojica osumnjičenih krijumčara droge i oružja uhapšeni su sredinom aprila na osnovu naloga Okružnog suda SAD - Južni distrikt Njujork i potjernice Interpolovog biroa u Vašingtonu, u saradnji sa američkom agencijom za borbu protiv krijumčarenja narkotika DEA, te u koordinaciji i po nalogu crnogorskog Specijalnog državnog tužilaštva.

Njima je tada određen ekstradicioni pritvor, na osnovu naredbe američkog suda koji ih sumnjiči "da su na međunarodnom nivou prokrijumčarili 200 kilograma kokaina i počinili međunarodno krijumčarenje oružja" "na teritoriji SAD i drugih država", kažu u policiji.

Policija je saopštila da je, u saradnji sa DEA i crnogorskim tužilaštvom, of septembra prośle godine prikupljali dokaze koji ukazuju na sumnju da su se S.K. i G.M. bavili nabavkom i krijumčarenjem "velikih količina razornog oružja i droge kokain" za potrebe međunarodne krijumčarske organizacije.

U saopštenju se podsjeća da je u decembru 2014. crnogorska policija, u zajedničkoj akciji sa DEA i u saradnji sa rumunskim kolegama, uhapsili dvojicu Rumuna i jednog Italijana, koje je isti američki sud potraživao zbog sumnje da su pokušali da prodaju veliku količinu oružja kolumbijskom FARC-u u cilju vršenja ubistava američkih državljana u toj zemlji.

XS
SM
MD
LG