Linkovi

Vujanović: Što prije konstituisati skupštinu i vladu


Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović (rtcg.me)
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović (rtcg.me)

Izborna volja građana obavezuje sve i treba je poštovati i djelovati u skladu s njom u svim sferama, pa i u okviru parlamenta, ocijenio je predsjednik Crne Gore, Filip Vujanović, dodajući da je interes svih da se skupština i vlada što prije konstituišu.

On je novinarima na Konferenciji "Razvojne prespektive Zapadnog Balkana" u Budvi rekao da očekuje da će biti ispoštovani rokovi kada je u pitanju proglašenje rezultata izbora i konstituisanje parlamenta.

„Naš interes je da se što prije konstituiše skupština i izabere vlada i da nastavimo ono što je strateški interes Crne Gore – evropske i evroatlantske integracije, unaprjeđenje ekonomije i ambijenta za investicije i podizanje kvaliteta života svih građana“, kazao je Vujanović.

On je poručio da će, odmah nakon konstituisanja skupštine, početi konsultacije sa predstavnicima parlamentarnih stranaka i u najkraćem roku predložiti mandatara.

Upitan da prokomentariše razvoj događaja u vezi sa pokušajem terorističkog napada na dan izbora, on je rekao da je ranije dao svoj komentar „na kojem bi se trebalo zadržati“.

„Sada treba prepustiti nadležnim organima da, u okviru svoje nadležnosti, utvrde činjenice i predlože dokaze, i da taj postupak teče bez komentara onih koji su van pravosudnih organa, posebno bez komentara ljudi iz politike i sa državnih pozicija“, kazao je Vujanović.

On je rekao da, imajući iskustvo u sudu, tužilaštvu i advokaturi prije nego što se počeo baviti državnim poslovima, smatra da predsjednik države ne treba da saopštava svoje stavove i da u bilo kom smislu komentariše rad pravosudnih organa. Prokomentarisao je i ono do čega su došle bezbjednosne službe Srbije.

„Veoma uvažavam ono što je premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao. To pokazuje puno partnerstvo prijateljstvo dvije države, i da je naš zajednički interes da se očuva stabilnost u svakoj državi i da time doprinesemo stabilnosti regiona u cjelini“, naveo je Vujanović.

On je dodao da je uvjeren da će i službe bezbjednosti i državni organi Srbije i Crne Gore kvalitetno sarađivati, za dobro građana i odnosa dvije države.

Na pitanje kako gleda na to što opozicija ne želi da prizna rezultate izbora, on je rekao da je ubijeđen da će opozicija „imati odnos prema tim izborima u funkciji onoga što je bila volja građana“.

„U tom smislu cijenim da ćemo brzo imati kostituisan parlament i vladu, što je važno za ukupno funkcionisanje države i društva u cjelini“, kazao je Vujanović.

On nije želio da komentariše najave opozicije da možda neće htjeti da verifikuju svoje mandate u parlamentu, navodeći da je to stvar političkih partija i da ne bi prognozirao bilo čije političko ponašanje.

„Ja samo ukazujem na to da je izborna volja građana ono što obavezuje sve, da je treba poštovati i da u tom smislu treba politički djelovati u svim sferama, pa i u okviru parlamenta“, poručio je Vujanović.

Demokratski front, koalicija Ključ, Demokrate i Socijaldemokratska partija zatražili su danas od Državne izborne komisije da ne proglašavaju konačne rezultate izbora jer, kako su kazali, još nema dokaza u vezi sa navodnim kriminalno-terorističkog atakom na institucije sistema.

Ti politički subjekti su u otvorenom posmu DIK-u podsjetili da su ranije jednoglasno odlučili da ne prihvate rezultate izbora sve dok se ne rasvijetli i do kraja pravno ne procesuira slučaj "kriminalno-terorističkog ataka na institucije sistema“, zvanog „državni udar", u danu održavanja parlamentarnih i lokalnih izbora.

XS
SM
MD
LG