Linkovi

Analitičari o geostrateškoj borbi za Crnu Goru


Pokušaj državnog udara neposredno uoči crnogorskih izbora je najbolji dokaz zašto je dobro da Crna Gora što prije uđe u NATO. To će se brzo i desiti, jer će premijer Milo Đukanović uspjeti da sastavi vladu, koja će nastaviti evroatlantski put, ocijenio je potpredsjednik njemačkog Maršalovog fonda u Vašingtonu, Ivan Vejvoda. Da je evroatlanski put Crne Gore nesporan, smatraju i crnogorski analitičari

Nekadašnji savjetnik premijera Zorana Đinđića Ivan Vejvoda za podgoričku “Pobjedu” kaže da članstvo u Alijansi donosi mir i stabilnost državama Zapadnog Balkana.

On smatra da će premijer Milo Đukanović uspjeti da sastavi vladu i da obezbijedi kontinuitet politike koja obezbjeđuje vjerovatni i skori ulazak u Alijansu. Takođe, očekuje se dalja ratifikacija u parlamentima država članica i, naravno, u Kongresu. Vejvoda tvrdi da je postignuti rezultat na izborima pobjeda prozapadne opcije u Crnoj Gori.

Politički analitičar Zlatko Vujović ukazuje da je Rusija u predizbornoj kampanji Crnu Goru shvatila kao značajnu. Zašto?

"Iz razloga što je to shvatila kao meč između Sjedinjenih država i NATO-a s jedne i Rusije s druge strane koji, ukoliko bi doveo do toga da snage koje ona podržava preuzmu vlast, to bi bio veliki poraz za SAD jer bi bio zaustavljen proces pristupanja Crne Gore Alijansi u finalnoj fazi", kaže on.

S druge strane, politički analčitičar Srđan Vukadinović smatra da je pitanje geostrateške borbe za Crnu Goru – prenaglašeno:

"Crna Gora je suviše mala, bez obzira što je Otrant u pitanju – a ko kontroliše Otrant, kontroliše i Jadran. Mi smo u Crnoj Gori skloni da se zanosimo nekakvim megalomanskim idejama. Zapravo, ovi izbori su branili vlast DPS-a i Mila Đukanovića", smatra Vukadinović.

Bivši poslanik u crnogorskom i saveznom parlamentu i bivši ministar u crnogorskoj Vladi Predrag Drecun, pak, smatra da je put Crne Gore u NATO, uveliko trasiran:

"Očigledno je da je Crna Gora na putu sa kog nema povratka kada je u pitanju učlanjenje u Alijansu. Moguće je da to ne odgovara velikim silama sa Istoka koje pokušavaju da preko domaćih političkih eksponenata da to osujete. Tako da, vrlo vjerovatno postoji neko potkusurivanje, ne toliko zbog našeg značaja, koliko zbog potrebe da se drugoj strani nanese određena politička šteta i smanji njena sfera uticaja, tvrdi on.

Da je put Crne Gore ka Alijansi neupitan, smatra i Srđan Vukadinović, iako je izbore ocijenio kao borbu za odbranu vlasti, a ne države:

"NATO integracije i evropske integracije su put koji je trasiran i sigurno ni međunarodna zajednica, ni ostali međunarodni faktori, neće dozvoliti bilo kakvu mogućnost da Crna Gora ne uđe u te strukture", kaže on.

Predrag Drecun ocjenjuje da optužbe kako je Rusija finansirala anti-NATO opoziciju u Crnoj Gori imaju osnova:

"Sasvim sigurno da neke anti-NATO snage stoje iza određenih finansijskih uspjeha opozicije jer ova kampanja, iz mog iskustva – a nekada sam se bavio time – govori da je mnogo novca utrošeno u kampanju opozicionih stranaka, prvenstveno one najjače opozicione strukture", tvrdi Drecun.

Konačno, Zlatko Vujović tvrdi da je Rusija, svojom ulogom u crnogorskim izborima, imala još po neki motiv:

"Da je Rusija uspjela da utiče na politička dešavanja u Crnoj Gori, uključujući promjenu vlasti, onda bi takva neka nova Crna Gora, pod njenim uticajem, bila poluga za kontrolu Srbije. A to je strateški mnogo značajnija pozicija nego što je to Crna Gora", izričit je Vujović.

Vujović zaključuje da je ishod crnogorskih izbora ne toliko pobjeda prozapadnih, koliko poraz proruskih snaga u Crnoj Gori.

XS
SM
MD
LG