Linkovi

Djukanović: Upoznati Srbiju sa dosadašnjim dokazima


Sinoćnji intervju Specijalnog tužioca za organizovani kriminal Milivoja Katnića na TV Vijesti uzburkao je strasti u Crnoj Gori. Katnić je sinoć potvrdio da postoje činjenični dokazi da je grupa uhapšenih državljana Srbije nameravala da organizuje nasilje krajem izbornog dana i izvrši teroristička dela u Crnoj Gori.

Važno je upoznati nadležne organe Srbije o akciji koja je prijetila bezbjednosti Crne Gore, saopštio je tim povodom premijer Milo Đukanović, koji se danas sastao s direktorom Agencije za nacionalnu bezbjednost i direktorom Uprave policije Crne Gore:

“Tokom razgovora dobio sam informacije koje su me zaista učvrstile u uvjerenju da je aktivnost jedne grupe ljudi koji su pokušali organizovati kriminalnu grupu i sprovesti određene terorističke akte na prostoru države Crne Gore bila akcija koja je opasno prijetila i državi Crnoj Gori i njenoj nacionalnoj bezbjednosti i sigurnosti njenih građana. Složili smo se, tokom razgovora, da bi sa ovim dosadašnjim saznanjima bilo veoma važno upoznati nadležne državne organe susjedne države Srbije, ne zbog bilo čega drugog, nemamo zaista bilo kakvu informaciju o tome da je država Srbija imala saznanja o tome što se priprema prema Crnoj Gori, već prosto zbog nedvosmislenog saznanja da je dio pripremnih aktivnosti za ono što se planiralo u Crnoj Gori obavljen na teritoriji države Srbije, dakle zloupotrebom teritorije države Srbije”, kazao je Đukanović nakon sastanka.

Važno je, dodao je Đukanović, ostvariti punu saradnju s nadležnim institucijama Srbije. “Kako bismo zaokružili sliku i finalno stavili tačku na ovu neuspješnu kriminalnu i terorističku aktivnost usmjerenu prema Crnoj Gori”, dodao je.

Povodom Katnićevog intervjua, oglasio se i predsjednik Crne Gore Filip Vujanović koji je rekao da je “država (je) tokom izbornog dana pokazala da je stabilna i sposobna da zaštiti svoje građane, kao i da terorizam nije prihvatljiv”.

On je, kad je u pitanju hapšenje državljana Srbije osumnjičenih za terorizam i stvaranje kriminalne organizacije, rekao da je siguran da će pravosudni organi tom predmetu dati puni prioritet i da će u „potpuno fer suđenju doći do utvrđenja činjenica za koje je specijalni tužilac rekao da su potkrijepljeni jasnim dokazima“.

On je iskazao poštovanje onima koji su učestvovali u tom predmetu, što su u danu izbora obezbijedili dobru atmosferu za demokratski ambijent tih izbora.

Predsjednik je poručio da je saglasan sa konstatacijom specijalnog tužioca da je to bio dan velikog izazova „i da je samo zahvaljujući kvalitetnom, ažurnom i vrlo efikasnom djelovanju crnogorskih državnih organa, prije svega bezbjednosnih struktura, Crna Gora u tom danu bila potpuno bezbjedna“.

Kako je rekao, postojao je visok rizik ugrožavanja stabilnosti Crne Gore i da se očigledno od te grupe Crna Gora željela pretvoriti u anarhično društvo koje će uz brojne žrtve biti označene kao prostor na mapi Evrope koji je nestabilan.

Demokratski front očekuje da Specijalni tužilac Milivoje Katnić podnese ostavku ili hitno bude smijenjen i da se odmah procesuira zbog, kako se ocjenjuje, više krivičnih djela koja je izvršio prije, na dan i poslije izbora 16. oktobra.

To se navodi u saopštenju Predsjedništva DF koje je danas održalo hitnu sjednicu, povodom, kako se navodi, skandaloznog nastupa Katnića u medijima.

"DF očekuje da Katnić podnese ostavku ili hitno bude smijenjen i da se odmah procesuira zbog više krivičnih djela koja je izvršio prije, na dan i poslije izbora, a sve zbog slijepe odanosti režimu i kriminalnim grupama koje su partneri Mila Đukanovića", kaže se u saopštenju.

Ocjenjuje se da je Katnić, sa pozicije koju pokriva i moći kojom raspolaže, u izbornom danu počinio seriju krivičnih djela poput širenja panike, izazivanja atmosfere straha, kršenja izborne tišine i otvorenih prijetnji opoziciji.

Očigledne zloupotrebe od pojedinih državnih institucija, uključujući i hapšenja na dan izbora, daju za pravo opozicionim snagama da osporavaju izborne rezultate i traže hitne odgovore nadležnih organa, ocijenili su i lideri Velike koalicije Ključ.

XS
SM
MD
LG