Linkovi

Marković kandidat za mandatara, analitičari ne očekuju promene


Çex Respublikası - Praqa heyvanxanasında<br />
<br />
<br />
<br />
&nbsp;
Çex Respublikası - Praqa heyvanxanasında<br /> <br /> <br /> <br /> &nbsp;

Glavni odbor Demokratske partije socijalista Crne Gore jednoglasno je usvojio prijedlog Predsjedništva partije da kandidat DPS za mandatara za sastav nove Vlade bude zamjenik predsjednika partije Duško Marković. Predsjednik DPS-a Milo Đukanović je istakao da je lično predložio Markovića, uvjeren u njegove profesionalne i ljudske kvalitete, kao i spremnost da vodi novu Vladu koja će se u narednom četvorogištu suočiti sa brojnim izazovima.

Đukanović je istakao da je siguran u Markovićevu sposobnost da kroz rad Vlade do kraja dovede integracione procese Crne Gore u NATO i Evropsku Uniju, unaprijedi ekonomski rast i standard života, nastavi da obezbjeđuje fiskalnu održivost budžeta, te da nastavi da učvršćuje bezbjednost i stabilnost države.

Đukanović je naglasio da će lično, kroz puni politički angažman na čelu DPS-a, pružati snažnu podršku Markoviću i budućoj Vladi u svim tim procesima, kao i da će se posvetiti daljem jačanju partijskih kapaciteta u susret budućim izborima i svim događajima koji predstoje. Marković je na sjednici kazao da je sada pred Vladom koju će dominantno činiti DPS težak i odgovoran posao da realizuje izborna obećanja.

„Da bi u tome uspjeli, prvo i osnovno jeste da ne dozvolimo da se ponove greške koje su nam se događale, ni kada je riječ o kadrovskim rješenjima, ni kada je riječ o manjku odgovornosti, ni kada je riječ o nekompetentnosti i neodlučnosti u sprovođenju vladinih politika. Kao što znate, mi nemamo nedoumica kada je riječ o strateškim pravcima: evropske i evroatlantske integracije, veća pravna i bezbjednosna sigurnost, više šansi za zapošljavanje prije svega mladih i obrazovanih ljudi, riječju – borba za povećanje životnog standarda svih naših građana. To je i do sada bilo u fokusu Vladinog programa, tako će biti iubuduće", rekao je on.

Marković je kazao i da se mora raditi više, stručnije i odgovornije da bi se na svim tim poljima efikasnije postizali rezultati.

Glavni odbor DPS je na današnjoj sjednici analizirao rezultate proteklih parlamentarnih izbora, konstatujući da je partija ostvarila ogroman uspjeh osvojivši blizu 160.000 glasova u samostalnom nastupu, što je najbolja potvrda da su građani Crne Gore prepoznali u DPS-u političku opciju koja je sposobna da sačuva stabilnost države, obezbijedi mir i prosperitet i odvede Crnu Goru u društvo najrazvijenijih zemalja svijeta.

Budući mandatar u prethodnoj vladi Mila Đukanovića bio je potpredsjednik za politički sistem, unutrašnju i spoljnju politiku, a jedno vrijeme bio je i na mjestu ministra pravde. Te funkcije pokrivao je i u vladi Igora Lukšića, koja je izabrana 2010. godine. Bio je poslanik i generalni sekretar vlade, a od 1998. do 2010. vodio jer Državnu bezbijednost koja je u međuvremenu preimenovana u Agenciju za nacionalnu bezbijednost (ANB).

Odlukom predsjedništva DPS-a da kandiduje Markovića, Đukanović će se sa mjesta premijera povući treći put. Izvršnu vlast prvi put je napustio u oktobru 2006. godine, ali se na čelo vlade vratio već u februaru 2008. godine, nakon što je sada pokojni Željko Šturanović podnio ostavku iz zdravstvenih razloga.

Đukanović je državne funkcije drugi put napustio 2010. godine, navodeći da želi da ustupi mjesto mlađima u trenutku kada je Crna Gora stabilna država. Iako je mjesto premijera ustupio tadašnjem potpredsjedniku vlade i ministru finansija Igoru Lukšiću, na čelo vlade vratio se već 2012. godine nakon što je predvodio listu vladajuće koalicije na parlamentarnim izborima.

Đukanović je u martu kazao da je ispunio ono što su bili njegovi planovi i očekivanja u politici.

“Vjerujem da je vrijeme da u Crnoj Gori razmišljamo o novim generacijama koje će ispisati nove stranice crnogorskog demokratskog i ekonomskog razvoja”, kazao je tada.

Analitičari: Đukanovićevo povlačenje očekivano

Politički analitičar Zlatko Vujović rekao je za Glas Amerike da je Đukanovićevo povlačenje očekivani splet okolnosti, te da se politička moć seli zajedno sa njim, koji će i dalje biti predsjednik DPS.

„Ostaje nepoznanica hoće li se Milo Đukanović kandidovati za predsjednika Crne Gore, što bi značilo da je ovo taktičko povlačenje“, rekao je Vujović i dodao da bi, u suprotnom, to značilo i prvi korak prema njegovom povlačenju iz politike.

Vujović smatra da će u Crnoj Gori neminovno morati da dođe do neke vrste promjene vlasti, ali i da je EU svjesna da prozapadne većine u Crnoj Gori nema bez DPS.

„Sa jedne strane, EU u svom sastavu neće željeti zemlju u kojoj je jedna partija na vlasti od 1945. godine, dok je Briselu isto tako jasno da u Crnoj Gori nema prozapadne vlade i većine bez DPS“, rekao je Vujović.

On je ocijenio da bi šira parlametarna podrška Markovićevoj vladi, ali i eventualna pobjeda umjerenog prozapadnog političara na predsjedničkim izborima, išli u prilog takvom razvoju događaja.

„Ne očekujem dramatične promjene dolaskom Markovića na čelo vlade“, rekao je on. „Moć se seli zajedno sa Đukanovićem“.

Stevo Muk iz Instituta “Alternativa“ vjeruje da se izborom Markovića neće promijeniti politika nove vlade u odnosu na prethodnu, te da će Đukanović vladati iz sjenke i pripremati teren za novi formalni povratak.

Meni je to vrlo izgledan scenario, da dobije jednu vrlo značajnu državnu funkciju, de fakto politički uticaj i imunitet koji uz to ide“, rekao je Muk za TV Vijesti.

Demokratski front saopštio je da je „smjenjivanje Đukanovića sa vlasti bio prvi uslov ujedinjene opozicije“, nazivajući povlačenje Đukanovića „ogromnom pobjedom“.

„Međutim, DF, ujedinjena opozicija i narod Crne Gore nisu zaboravili ulogu Duška Markovića, kao desne ruke Mila Đukanovića, koji predstavlja oličenje istog koruptivnog režima koji su glasači jasno odbili 16. oktobra“, saopšteno je iz te koalicije.

XS
SM
MD
LG