Linkovi

DPS predložio Duška Markovića za mandatara


Potpredsjednik i predsjednik DPS-a, Duško Marković i Milo Đukanović (rtcg.me)
Potpredsjednik i predsjednik DPS-a, Duško Marković i Milo Đukanović (rtcg.me)

Milo Đukanović neće biti novi crnogorski premijer, odlučila je Demokratska partija socijalista i predložila njegovog zamjenika u toj partiji, Duška Markovića, kao kandidata za mandatara nove Vlade Crne Gore, saopštila je DPS.

„Predsjedništvo DPS održalo je večeras sjednicu, kojom je predsjedavao predsjednik Milo Đukanović, i odlučilo da Glavnom odboru predloži zamjenika predsjednika DPS Duška Markovića, kao kandidata za mandatara za sastav nove vlade“, piše u saopštenju te partije koje prenose lokalni mediji.

U kratkom saopštenju, DPS je za sjutra najavila sjednicu Glavnog odbora na kojoj će biti analizirani rezultati koje je partija ostvarila na parlamentarnim izborima održanim 16. oktobra.

„Takođe utvrđena je i dinamika postizbornih aktivnosti i pregovora sa prirodnim koalicionim partnerima DPS-a, koji treba da dovedu do što bržeg formiranja nove crnogorske vlade“, navodi se u saopštenju.

Očekuje se da GO DPS na sjutrašnjoj sjednici potvrdi odluku predsjedništva i tako ovlasti Markovića za početak pregovora sa manjinskim partijama o sastavu nove vlade.

58-godišnji Marković diplomirani je pravnik, a karijeru je počeo u rudniku Brskovo u rodnom Mojkovcu, gdje je radio u pravnoj službi, prije nego što će postati sekretar i predsjednik mojkovačke opštine.

Od 1991. do 1998. obavlja funkciju sekretara Vlade Crne Gore, da bi u narednih dvanaest godina bio šef crnogorske Službe državne bezbjednosti, koja je za vrijeme njegovog mandata promijenila ime u Agenciju za nacionalnu bezbjednost.

Nakon toga vodio je ministarstvo bez portfelja i pravde, a od 2010. obavlja funkciju portpredsjednika vlade za unutrašnju i vanjsku politiku i politički sistem, kao i koordinatora crnogorskih bezbjednosnih službi.

Odluka DPS-a da ne predloži svog predsjednika biće treća po redu pauza u 26-godišnjoj državničkoj karijeri odlazećeg premijera Đukanovića, nakon što su na toj funkciji bili visoki funkcioneri te partije, pokojni Željko Šturanović i doskorašnji šef diplomatije, Igor Lukšić.

XS
SM
MD
LG