Linkovi

Direktorka Svetske banke o "panamskim papirima"


U razgovoru za Glas Amerike Sri Mulijani Indravati pozvala zakonodavce širom sveta da usvoje nove zakone i bliže sarađuju u sprečavanju finansijskih zloupotreba.

Drugi po rangu zvaničnik Svetske banke kaže da su otkrića iz takozvanih „panamskih papira“ štetna, jer narušavaju poverenje javnosti i čine da se obični građani sa mnogo više sumnjičavosti odnose prema plaćanju poreza, koji je neophodan da bi se finansirala javna infrastruktura, školstvo i drugi vladini programi.

U razgovoru za Glas Amerike Sri Mulijani Indravati pozvala je zakonodavce širom sveta da usvoje nove zakone i bliže sarađuju u sprečavanju finansijskih zloupotreba.

Dokumenta koja su procurela iz advokatske kancelarije u Panami pokazuju kako bogati širom sveta pokušavaju da sakriju svoj novac i izbegnu plaćanje poreza.

I dok većina ovih aktivnosti nije nezakonita, neki zakonodavci u SAD i drugim mestima smatraju da bi možda trebalo da budu. A mnogi od njih traže nove, stožije zakone, koji će otežati sakrivanje bogatstva.

Njihov argument je da kada elite mogu da izbegnu porez, obični ljudi misle da ih tretiraju nepošteno.

Direktorka Svetske banke Sri Mulijani Indravati kaže da ta percepcija doprinosi nepoverenju, što može da naškodi ekonomskom rastu u zemljama kojima je on zaista neophodan.

"Kada zemlje vide da neki od lidera, elite ili u ovom slučaju bogati ljudi, imaju račune van zemlje, onda počnu da se pitaju zbog čega. I pitaju da li je to zaista legitiman razlog? Ili postoji nešto što žele da sakriju".

Stručnjak istraživačke i savetodavne grupe pod nazivom „Globalni finansijski integritet“ Tom Kardamon kaže da je odlivanje iz vladinih kasa ogromno.

"Naši podaci pokazuju da se više od 1.000 milijardi dolara proneverenog novca izvuče iz ekonomija zemalja u razvoju svake godine. To je mnogo više nego celokupna strana pomoć i sve strane investicije koje se unesu u ove zemlje svake godine".

Istraživački novinar iz međunarodne grupe koja je objavila članke na osnovu „panamskih papira“ Vil Ficgibon kaže da se u njima može videti da su stotine hiljada firmi stvorene tako da se sakrije ko je njihov vlasnik i oteža zvaničnicima da prate bogatstvo i izbegavanje poreza.

"Ono što su nam mnogi eksperti rekli jeste da zakoni u zemljama moraju da se menjaju".
Direktorka Svetske banke, koja je pre toga bila ministarka finanasija Indonezije, naglašava da zemlje moraju da rade zajedno.

"Bez međunarodne saradnje, biće veoma teško juriti one koji izbegavaju porez", zaključuje Indravati

Zvaničnici Svetske banke koriste ovonedeljno zasedanje međunarodnih finansijskih institucija u Vašingtonu i prisustvo svetskih finansijskih lidera da objasne zbog čega se zalažu za strožije zakone i veću međudržavnu saradnju.

XS
SM
MD
LG