Linkovi

Teške posledice ofšor mahinacija


Zgrada sa pravničkom firmom Mosak Fonseka u Panama Sitiju, odakle su procurili dokumenti o of-šor sakrivanju novca.

Panamski dokumenti pored ostalog pokazuju da zemlje čije ofšor firme kriju tuđi novac, omogućavaju utaju od oko milijardu i stotinu miliona dolara iz svetskog finansijskog sistema.

Verovatno da ste dosta toga već čuli o procurelih jedanaest i po miliona dokumenata panamske advokatske kancelarije MONSAK FONSEKA koje je objavio Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara – kao i o mračnoj strani svetskog finansijskog sistema, u kojem međunarodna elita često anonimno krije novac da ne bi platila porez. Novinar Glasa Amerike Mil Arsega pripremio je osvrt o teškim posledicama nezakonitog skrivanja novca, naročito u zemljama koje oskudevaju u sredstvima za razvoj.

Panamski dokumenti pored ostalog pokazuju da zemlje čije ofšor firme kriju tuđi novac, omogućavaju utaju od oko milijardu i stotinu miliona dolara iz svetskog finansijskog sistema. Najveći gubitnici su obično nerazvijene zemlje koje pokušavaju da ukinu siromaštvo, i zavise od milijardi dolara od poreza i međunarodne pomoći.

Tom Kardamon je izvršni direktor Globalne finansijske organizacije, koja prati tajni protok novca širom sveta:

“To je mnogo veća suma od ukupnih stranih ulaganja i pomoći, koji se godišnje dodeljuje tim zemljana. To je značajan problem. “

Vikipedija navodi 82 zemlje koje se bave skrivanje novca – od Švajcarske do Paname, i brojnih Karipskih zemalja. One nude strancima anonimne ofšor račune na koje plaćaju skoro nikakav porez. Prema lokalnim propisima, sve je to potpuno zakonito :

“Problem počinje skrivannjem ko je pravi vlasnik kompanije, kao i ko u stvari kontroliše bankovni račun. “

Iza tajnih računa mogu da budu trgovci narkotika, teroristi, vinovnici najrazličitijeg kriminala.

Jedna od otkrivenih lažnih kompanija je omogućavala je snabdevanje sirijskog ratnog vazduhoplovstva eksplozivnim gorivom kojim su punjena burad, kojima su gađane stambene zgrade, privredni objekti i civili.

Novinar Međunarodnog konzorcijuma, Vil Ficgibon, dodaje da je tu kompaniju pozvala američka vlada na odgovornost.

“Činjenica da je toj kompaniji koja je, navodno, tako poslovala, omogućeno da radi i nastavi da sarađuje sa ofšor kompanijama, predstavlja za mene očevidan primer kako su isprepletani svetovi žrtava i ofšor delatnosti. “

Sakrivanje bogatstva putem anonimnih računa veoma je rašireno. U Sjedinjenim Državama, dve države - Nevada i Delaver, sedište su najvećeg broja anonimnih lažnih kompanija u Americi.

“Nismo bezgrešni. Sjedinjene Države su druga po redu u ofšor kompanijama. Svake godine se uspostavi više od milion tajnih, lažnih kompanija. To nije problem samo za zemlje u razvoju, već i za nas“, navodi Tom Kardamom.

Za otvaranje anonimnog ofšor računa ne treba više od elementarnog ekonomskog znanja, veza preko Interneta, i mali iznos novca, kaže Kargamon. On se nada da će objavljivanje svih dokumenata iz Paname, doprineti povećanom pritisku da se objave imena vlasnika svih tajnih računa.

XS
SM
MD
LG