Linkovi

Putin: "Panamski papiri" zavera Zapada


Ruski predsednik Vladimir Putin
Ruski predsednik Vladimir Putin

Ruski predsednik ocenio je da su dokumenta deo kampanje Zapada da podrije Rusiju, dok je opozicioni lider Aleksej Navalni upozorio na moguće ozbiljne posledice "panamskih papira"

Putin je novinarima u Sankt Peterburgu rekao da su procurela dokumenta dio pokušaja da se njegova zemlja “napravi poslušnijom, da se podstaknu nepoverenje i sukob u društvu sa vlastima i državnim organima.

Pozivajući se na navode osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža, Putin je optužio američku vladu da stoji iza afere “panamski papiri”. “Vikiliks nam je sada pokazao da su za to odgovorni zvaničnici i zvanični organi Sjedinjenih Država”, istakao je Putin.

Takođe je primetio da se njegovo ime ne pominje u dokumentima. “Pregledali ste ta dokumenta i vašeg skromnog sluge tamo nema, tako da nema o čemu da se govori. Ali postoji zadatak! I šta onda urade? Pronađu njegove poznanike i prijatelje”, rekao je Putin.

Prema navodima novinara koji su analizirali panamske papire, Putinov bliski prijatelj, čelista Sergej Roldugin, povezuje se sa ofšor transakcijama vrednim dvije milijarde dolara.

Ruski lider branio je Roldugina, navodeći da je trošio svoj novac da bi unapredio rusku kulturu, kupio muzičke instrumente u inostranstvu i doneo ih u Rusiju. “Ponosan sam što imam takve prijatelje”, poručio je ruski predsednik.

Navalni: Ozbiljne posledice objavljivanja dokumenata

Aleksej Navalni, poznati ruski opozicioni lider i borac protiv korupcije kaže da bi moglo da dođe do veoma ozbiljnih posledica posle obelodanjivanja panamskih dokumenata. Po njemu Rusija se nalazi u kritičnoj fazi autoritarizma, u kojoj bilo kakav skandal o skrivenim of-šor kompanijama prolazi bez posledica.

Navalni je, međutim uveren i da je ruski multimilioner Mihail Lesin koji je pod još nerazjašnjenim okolnostima pre više od godinu dana umro u jednom hotelu u Vašingtonu - od kako je zvanično saopšteno - „udarca tupim predmetom u glavu i udaraca po drugim delovima tela“ bio jedan od organizatora korucionaških šema vezanih sa predsednika Putina. Navalni je rekao da nema definitivan dokaz o tome, ali da veruje da je Lesin umro kao lik iz detektivskog romana - „koji je previše znao.“

XS
SM
MD
LG