Linkovi

Moguće zloupotrebe i u CG?


Ekonomski analitičar Vasilije Kostić
Ekonomski analitičar Vasilije Kostić

Afera "Panamski papiri" sa pažnjom se prati i u CG, posebno u kontekstu činjenice da se u njoj pojavljuju neke crnogorske kompanije i pojedinci. Profesor Vasilije Kostić smatra da treba prepustiti istražnim organima da utvrde da li je nešto bilo nelegalno

U aferu "Panamski papiri", u Crnoj Gori je za sada uključeno 13 firmi povezanih sa ofšor destinacijama, po dva klijenta i krajnja korisnika, kao i 16 akcionara. Profesor Vasilije Kostić, ekonomski analitičar, za Glas Amerike govori o mogućim zloupotrebama u Crnoj Gori

Afera koja potresa svijet, sa pažnjom se prati i u Crnoj Gori, posebno u kontekstu činjenice da se u njoj pojavljuju neke crnogorske kompanije i pojedinci. Profesor Vasilije Kostić, ekonomski analitičar, naglašava da ofšor poslovanje, samo po sebi, nije nelegalni oblik biznisa:

"Ali zbog formi koje nudi u mogućnostima izbjegavanja ili utaje poreza, taj oblik poslovanja je obavezno negativno konotiran, pa su oni koji se bave tim biznisom apriori anatemisani od strane javnosti. Mislim da je to slučaj i ovoga puta, ali treba pustiti istražne organe da utvrde da li je nešto bilo nelegalno, ističe Kostić.

Ukoliko je bilo, onda za zemlju iz koje su učesnici u tom biznisu, veća je nematerijalna šteta od one koja nastaje neplaćanjem poreza, tvrdi Kostić i dodaje da se u tom slučaju, negativna percepcija veže za zemlju, a ne za pojedinca.

U gomili dokumenata za sada je poznato da je iz Crne Gore u aferu uključeno 13 firmi povezanih sa ofšor destinacijama, po dva klijenta i krajnja korisnika, kao i 16 akcionara. Prof.Kostić podsjeća da se nalazimo i poslujemo u globalizovanom svijetu:

"Zemlja koja je mala, koja je na putu traznicionog razvoja, koja preferira da dijeli evropske i evroatlanske vrijednosti, sa jednim takvim događajem ne bi imala razloga za zadovoljstvo, iako sama tome nije doprinijela. Ali, u tom slučaju se negativna percepcija veže za zemlju. Za Crnu Goru, budući da je ona potencijalno tražilac novih kredita i u procesu ekonomskog razvoja sa nedostajućim sredstvima, to može da ima negativan prizvuk kada je kredibilitet i rang zemlje u pitanju", kaže Kostić.

Na domaćem terenu pažnju javnosti zaokuplja podatak da je predstavnik kontroverzne panamske firme Mosak Fonseka bivši dugogodišnji Vladin savjetnik za privatizacije Mark Harison:

"Ne bih govorio o imenima. Imena nijesu važna, ali su važne pojave. Dakle, ukoliko je on u središtu jednog takvog događaja i ukoliko se pokaže da je u tome bilo nelegalnog, a radi se o osobi koja je u jednom periodu bila involvirana u javna dešavanja u Crnoj Gori, to svakako ne bi išlo u prilog percepciji povjerenja u institucije sistema. A ono što je vrlo bitno za jednu zemlju, pogotovo u fazi razvoja u kojoj je Crna Gora, jeste povjerenje u njene institucije", izričit je Kostić.

Sve zemlje, pogotovo male, trude se da privuku kapital, a jedan od preduslova za to je poreski sistem i niske poreske stope, ističe Kostić i dodaje:

"Crna Gora se trudi na isti način, samo sa jednom drugom metodom-sa poreskim stopama koje nijesu tog tipa i sistemom koji nije ofšor", kaže on.

Poreski sistem u Crnoj Gori je stimulativan, država ima najniži PDV u Evropi, ali taj sistem mora biti mnogo bolje postavljen nego što je sada, prije svega kada je u pitanju predvidivost i neselektivnost, zaključuje Kostić.

XS
SM
MD
LG