Linkovi

"Panamski papiri" će promeniti percepciju velikog biznisa


Čečen: Veliko je pitanje kako će srpski pravosudni organi reagovati na "panamske papire".
Čečen: Veliko je pitanje kako će srpski pravosudni organi reagovati na "panamske papire".

Čini mi se da će mnoge političare umešane u ovu aferu ona koštati i njihovih političkih funkcija, kaže u razgovoru za Glas Amerike direktor Centra za istraživačko novinarstvo, Branko Čečen.

Iako je objavljen samo delić od 11 i po miliona dokumenata do kojih je došao Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara, političari, biznismeni, fudbaleri i mnogi drugi čija se imena pominju u panamskim papirima, imaće težak problem da objasne svoje poslove preko ofšor firmi, kaže direktor Centra za istraživačko novinarstvo Branko Čečen:

“Trenutno je to najveća novinarska priča u svetu i ona će izazvati zaista ogromne potrese. Mislim da je potpuno autentična, i mislim da će promeniti percepciju ofšora, percepciju velikog biznisa, i percepciju odnosa državne politike, državnog budžeta i velikog biznisa zbog toga što je ovo dokaz da je samo jedno preduzeće koje opslužuje ofšor poslove pojedincima i kompanijama, koštalo veliki broj država ogromnog novca. A čini mi se da će mnoge političare umešane u ove afere da košta i njihovih političkih funkcija.”

Među stotinak redakcija koje su bile uključene u istraživanje poslova agencije za osnivanje ofšor firmi Mosak Fonseka iz Paname je i Mreža za istraživanje kriminala i korupcije – KRIK iz Beograda, a na njihovom sajtu danas su osvanula prva imena srpskih državljana koji su poslovali preko Mosak Fonseke. Tu su Vladimir Delić, Vuk Hamović, Zoran Drakulić, Slobodan Anđić, Srđan Šaper, Milan Popović, Miodrag Kostić, supruga Miroslava Miškovića Ljiljana, Filip Cepter i drugi.

Iako Centar za istraživačko novinarstvo nije bio uključen u otkrivanje panamskih papira, Branko Čečen, i saradnici Centra su, istražujući poslovanje ofšor kompanija, nalailazili na mnoga, domaćoj javnosti poznata imena:

“Sama Panama u jednom trenuku je dopustila da procure njihova cela baza preduzeća. I onda smo mi pronašli, na primer, Legijinu firmu aktivnu, pod onim imenom iz lažnog hrvatskog pasoša. Mi smo tom prilikom našli i Milana Beka, našli smo Čedomira Jovanovića. Svi su oni imali firme u Panami. To je samo jedna ofšor zona. Siguran sam da jako veliki broj biznisa ima jako veliki broj ofšor preduzeća.”

Dok su u svetu odmah pokrenute prve istrage, veliko je pitanje kako će srpski pravosudni organi reagovati na panamske papire. Do sada je bilo više raznih prilika da nadležni organi reaguju, ali nisu ističe Čečen i dodaje da će to najviše zavisiti od političke volje:

“Tužilaštvo gotovo uvek izda neko saopštenje u kome se kaže da će oni to da ispitaju. MUP gotovo uvek izda saopštenje u kome se kaže da će oni to da ispitaju. Gotovo nikada ništa ne ispitaju, ili mi makar ne čujemo nikakve rezultate, a nekakve dnevne političke vesti ‘pojedu’ to, ljudi to zaborave, i to je za očekivati. Ono što nije za očekivati je da naši mediji jedva dočekaju da zaborave. I da nastave da se kreću u toj nekoj bezbednoj zoni nezameranja sa vlastima i sa advertajzerima.”

Ono što je sasvim sigurno, kaže na kraju Brako Čečen, je da građani Srbije verovatno nikada neće saznati koliko poreza ne ode u budžet, nego završi na Kajmanskim, Devičanskim i raznim drugim ostrvima.

XS
SM
MD
LG