Linkovi

Sekretarijat za pravosuđe SAD: Rusi hakovali federalne tužioce


Arhiva- Logo SolarVindsa viđen ispred sedišta u Ostinu, Teksas, 18. decembra 2020.
Arhiva- Logo SolarVindsa viđen ispred sedišta u Ostinu, Teksas, 18. decembra 2020.

Ruski hakeri koji stoje iza masovne kampanje sajber špijunaže SolarVinds provalili su prošle godine na naloge elektronske pošte nekih od najistaknutijih federalnih tužilaštava širom zemlje, saopštio je Sekretarijat za pravdu SAD.

Sekretarijat je saopštio da je 80 odsto Majkrosoftovih i-mejl naloga koje koriste zaposleni u četiri američka tužilaštva u Njujorku provaljeno. Sve u svemu, rečeno je iz Sekretarijata za pravosuđe, u 27 američkih tužilaštava najmanje jedna adresa elektronske pošte jednog zaposlenog je kompromitovana tokom kampanje hakovanja.

Sekretarijat za pravosuđe je u saopštenju od petka rekao da veruje da su nalozi kompromitovani od 7. maja do 27. decembra 2020. Takav vremenski okvir je značajan zbog kampanje SolarVinds, koja se infiltrirala u desetine kompanija u privatnom sektoru i istraživačkih centara, kao i u najmanje devet američkih vladinih agencija, što je prvi put otkriveno i objavljeno sredinom decembra.

Bajdenova administracija je u aprilu najavila sankcije, uključujući proterivanje ruskih diplomata, kao odgovor na SolarVindsovo hakovanje i rusko mešanje u američke predsedničke izbore 2020. Rusija je porekla zločin.

Dženifer Rodžers, predavačica na Pravnom fakultetu Kolumbija, koja je radila kao federalni tužilac u Njujorku, rekla je da kancelarijske elektronske poruke često sadrže sve vrste osetljivih informacija, uključujući i rasprave o strategiji slučaja i imena poverljivih doušnika.

"Ne sećam se da mi je neko ikada doneo dokument umesto da mi ga pošalje eletronskom poštom iz bezbednostnih razloga", rekla je ona, istakavši izuzetke za poverljive materijale.

Administrativna kancelarija američkih sudova potvrdila je u januaru da je i ona bila izložena provali, odnosno da je hakerima SolarVindsa predstavljala još jednu tačku ulaska i krađu poverljivih informacija poput poslovnih tajni, inforamcija o metama špijunaže, izveštaja uzbunjivača i naloga za hapšenje.

Lista pogođenih kancelarija uključuje nekoliko velikih i uglednih kancelarija poput onih u Los Anđelesu, Majamiju, Vašingtonu i istočnom okrugu Virdžinije.

Južni i istočni okrug Njujorka, gde je pogođen veliki broj osoblja, vode neka od najistaknutijih krivičnih postupaka u zemlji.

"Njujork je finansijski centar sveta i ti okruzi su posebno poznati po istraživanju i procesuiranju zločina 'belih okovratnika' i drugih slučajeva, uključujući i istragu protiv ljudi bliskih bivšem predsedniku", rekao je Brus Grin, profesor na Pravnom fakultetu Fordham i bivši tužilac u Južnom okrugu.

Sekretarijat je saopštio da su sve žrtve obaveštene i da radi na umanjivanju "operativnih, bezbednosnih i rizika po privatnost" uzrokovanih hakovanjem. Sekretarijat za pravosuđe u januaru je saopštio da nema naznaka da je bilo koji poverljivi sistem pogođen.

Sekretarijat za pravosuđe nije pružio dodatne detalje o tome kakve su informacije uzete i kakav uticaj takvo hakovanje može imati na tekuće slučajeve. Članovi Kongresa izrazili su nezadovoljstvo zato što Bajdenova administracija nije podelila više informacija o uticaju kampanje SolarVinds.

Agencija Asošijeted pres ranije je izvestila da su hakeri SolarVindsa dobili pristup nalozima elektronske pošte koji su pripadali tadašnjem sekretaru za unutrašnju bezbednost Čadu Volfu i članovima osoblja za sajber bezbednost ovog odeljenja, čiji su poslovi uključivali lov na pretnje iz stranih zemalja.

XS
SM
MD
LG