Linkovi

Bajden odustao od sankcija za ruski gasovod Severni tok 2


Spajanje cevi za Severni tok 2 u Rusiji
Spajanje cevi za Severni tok 2 u Rusiji

Administracija predsednika SAD Džoa Bajdena odustala je od uvođenja sankcija kompaniji koja gradi ruski gasovod Severni tok 2, kao i direktoru te kompanije, saopštio je državni sekretar SAD Entoni Blinken. Taj potez kritikovali su republikanci u Kongresu.

U izveštaju Stejt departmenta koji je poslat Kongresu navodi se da su kompanija koja gradi Severni tok 2 i njen direktor Matijas Varing, inače blizak ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, zaslužili sankcije, ali je Blinken rekao da to nije u nacionalnom interesu SAD.

Bajdenova administracija radi na ponovnom uspostavljanju veza sa Nemačkom, koja treba da se snabdeva gasom iz Severnog toka 2.

Stejt department je, međutim, uveo sankcije ruskim brodovima koji su počeli da polažu cevi za gasovod u aprilu. Sankcionisana je i ruska mornarička spasilačka služba.

"Ovim potezima administracija pokazuje da je posvećena energetskoj sigurnosti Evrope, što je u skadu sa obećanjem predsednika da će obnoviti veze sa starim evropskim saveznicima i partnerima", navodi se u Blinkenovom saopštenju posle susreta sa ruskim kolegom Sergejem Lavrovim.

Bajden se protivio projektu vrednom 11 milijardi dolara koji predviđa transport ruskog gasa od Arktika do Nemačke i govorio da je to loše za Evropu. SAD u Evropu izvoze tečni prirodni gas, ali je ruski gas jeftiniji.

Vašington se pribojava da bi Rusija mogla da iskoristi Severni tok 2 kao adut u odnosima sa državama EU, koje bi na taj način zavisile od Moskve.

Ruska državna kompanija Gasprom sa zapadnim partnerima nastoji da završi izgradnju gasovoda ispod Baltičkog mora. Taj projekat je 95 odsto završen, a SAD se i dalje trude da zaustave gradnju.

Analitičari, međutim, očekuju da gasovod bude završen do kraja godine.

Predstavnici u Kongresu iz obe partije, koji se protive projektu, smatraju da sankcije nisu dovoljno oštre.

Republikanski senator Džim Riš smatra da je odustajanje od sankcija "poklon Putinu koji će oslabiti SAD pred najavljeni samit Bajdena i Putina".

Demokratski senator Bob Menendez ocenjuje da Bajdenova administracija treba da uradi ono što Trampova nije - da zaustavi kraj gradnje Severnog toka 2.

Nemačka je, međutim, pritiskala SAD da prestanu sa protivljenjem gasovodu i da su odnosi dveju zemalja isuviše važni da bi ih ugrozio "komercijalni projekat".

XS
SM
MD
LG