Linkovi

Američki ambasador se vratio u Moskvu


ARHIVA - Ambasador SAD u Rusiji Džon Saliven (Foto: Rojters/Evgenia Novozhenina)
ARHIVA - Ambasador SAD u Rusiji Džon Saliven (Foto: Rojters/Evgenia Novozhenina)

Ambasador Sjedinjenih Država u Rusiji Džon Saliven vratio se u četvrtak u Moskvu, koju je napustio u aprilu u svetlu diplomatske krize.

Odnosi dve zemlje, znatno pogoršani proteklih meseci, neznatno su se pobošljali posle prošlonedeljnog samita predsednika Džoa Bajdena i Vladimira Putina koji su ocenili da su razgovori, 16. juna u Ženevi, bili pragmatčni, ali ne i prijateljski, prenosi agencija Rojters.

"Vratio sam se danas u Moskvu. Spreman sam da radim sa Rusijom na našem cilju uspostavljanja stabilnih i predvidljivih odnosa dve zemlje", rekao je Saliven, čiju je izjavu na Tviteru podelio portparol američke ambasade.

Saliven je prethodno za novinsku agenciju Interfaks rekao da bi dve sile trebalo da budu "otvorene i iskrene" kada je reč o pitanjima u pogledu kojih nisu saglasne.

"Trebalo bi da sarađujemo gde je to u našem zajedničkom interesu, a tamo gde postoje neslaganja - a značajna su - važno je da imamo otvoren i iskren dijalog", rekao je američki ambasador, a prenosi Interfaks.

Saliven je Moksvu napustio u aprilu, navodeći da putuje u Vašington na konsultacije, četiri dana nakon što je Kremlj sugerisao Vašingtonu da povuče svog ambasadora zbog diplomatske krize između dve zemlje.

Rusija je prethodno povukla svog ambasadora iz Vašingtona nakon što je Bajden potvrdno odgovorio na novinarsko pitanje da li misli da je Putin ubica, posle čega su dve zemlje uvele sankcije jedna drugoj.

Ruski ambasador u SAD Anatolij Antonov se u američku prestonicu vratio početkom nedelje.

XS
SM
MD
LG