Linkovi

Nuklearni razgovori SAD i Rusije u Ženevi


ILUSTRACIJA - Zastave SAD i Rusije (Foto: AP)
ILUSTRACIJA - Zastave SAD i Rusije (Foto: AP)

Visoki američki i ruski zvaničnici u sredu su započeli razgovore o ublažavanju napetosti između najvećih svetskih nuklearnih sila i saglasili se da se ponovo sastanu u septembru posle neformalnih konsultacija, saopšteno je iz američkog Stejt departmenta, a prenosi agencija Rojters.

Zamenica državnog sekretara Vendi Šerman i zamenik ruskog šefa diplomatije Sergej Rjabkov predvodili su delegacije na sastanku u američkoj diplomatskoj misiji u Ženevi.

Novinska agencija TASS prenela je da je Rjabkov naveo da je zadovoljan konsultacijama i da su Sjedinjene Države tokom razgovora iskazale spremnost na konstruktivan dijalog.

To je bio prvi put za gotovo godinu dana da su dve strane održale takozvane razgovore o strateškoj stabilnosti u svetlu sporenja u pogledu niza pitanja, među kojima je i kontrola naoružana.

Predsednik SAD Džo Bajden i ruski lider Vladimir Putin, u čijim zemljama se nalazi 90 odsto svetskog nuklearnog naoružanja, saglasili su se u junu da pokrenu bilaternalni dijalog o strateškoj stabilnosti da bi se "postavile osnove za buduće mere za kontrolu naoružanja i smanjivanje rizika".

Posle neformalnih konsultacija, čiji cilj je bio "da se utvrde teme za ekspertske radne grupe" u narednoj rundi razgovora, dve strane su se saglasile da se ponovo sastanu krajem septembra, naveo je u saopštenju portparol Stejt departmenta Ned Prajs.

Prajs je ocenio da su razgovori bili "profesionalni i sadržajni", da je američka strana govorila o svojim prioritetima, aktuelnoj međunarodnoj bezbednosnoj situaciji, "izgledima za novu kontrolnu nuklearnog naoružanja" i formatu budućih razgovora.

Odluka o ponovnom sastanku pokazuje da dve strane razumeju potrebu da se reše sporovi u pogledu kontrole naoružanja, rekao je neimenovani zvaničnik Stejt departmenta, zbog kojih je okončano nekoliko sporazuma iz doba Hladnog rata.

"Znamo da kao države sa najvećim nuklearnim naoružanjem imamo odgovornost da pronađemo način da poboljšamo stratešku stabilnosti i rešimo problem urušavanja sistema za kontrolu naoružanja", rekao je američki zvaničnik novinarima.

Dodao je da to obuhvata i pretnje od "novih tehnologija koje mogu da poremete stratešku stabilnost", među kojima su mogući sajber napadi na postojeće sisteme za nuklearno naoružanje, te supersonično oružje koje može da zaobiđe odbrambene sisteme.

SAD i Rusija su u februaru na pet godina produžile bilateralni sporazum o kontroli naoružanja - novi START - kojim se ograničava broj strateških nuklearnih bojevih glava, raketa i borbenih aviona.

XS
SM
MD
LG