Linkovi

Tehnički dijalog Srbije i Kosova 7. jula u Briselu


Zastave u sedištu Evropske komisije u Briselu
Zastave u sedištu Evropske komisije u Briselu

Nova runda tehničkog dijaloga između Srbije i Kosova biće održana u sredu, 7. jula, naveo je u pisanom odgovoru za Glas Amerike portparol visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Peter Stano.

Stano je potvrdio da će u sredu Srbiju predstavljati direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, a Kosovo Besnim Bisljimi, zamenik premijera.

To će biti prvi susret otkako su se u Briselu 15. juna sastali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti.

Iako je naredni sastanak Vučića i Kurtija ranije najavljen za jul, Stano sada kaže da će taj susret biti "najavljen kada za to dođe vreme".​ RTS prenosi da će to zavisiti od dogovora koji se postigne na nivou eksperata.

Radio Slobodna Evropa javlja da će, pre susreta u sredu, tehničke delegacije prvo odvojeno razgovarati sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog, Miroslavom Lajčakom.

Srpska strana najavila je da će na stolu biti pitanja nestalih, energetike i Zajednice srpskih opština, a kosovska strana je najavila da će insistirati na pregledu svih sporazuma koji su do sada ispunjeni u okviru dijaloga, šta je sprovedeno u međuvremenu i kako ići dalje sa procesom.

XS
SM
MD
LG