Linkovi

Vučić: Nekonstruktivnost Prištine može da dovede do eskalacije


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se javnosti pošto se u Briselu u utorak sastao sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem u okviru dijaloga kojim posreduje EU i ocenio da je albanska strana pokazala da ne želi dijalog. Najavio je da će 22. juna u Skupštini Srbije detaljnije govoriti o svemu u vezi sa Kosovom.

Govoreći o sastanku u Briselu, Vučić je kazao da je apelovao na međunarodnu zajednicu da "vodi računa da se ne dese incidenti koji bi mogli da ugroze mir i stabilnost u regionu".

"Plašim se da bi takva vrsta neozbiljnosti mogla da dovede do eskalacije problema na Kosovu", kazao je predsednik i dodao da su za razgovor potrebni ljudi koji su "racionalni i koji znaju koji su njihovi domeni".

"I posle neprospavane noći, mogu da potvrdim da oni koji su došli u ime Prištine hteli da nas nateraju da napustimo razgovore i da dijaloga ne bude. Sve što su govorili značilo je - želimo da izbegnemo dijalog".

Predsednik Srbije je preneo da je zahtev Beograda bio da se formira Zajednica srpskih opština, a da je kosovski premijer Aljbin Kurti izašao sa predlogom da se formira "savet za srpsku manjinu na Kosovu", na šta se Vučić, kako kaže, "nasmejao".

Preneo je da je albanska strana imala četiri zahteva, od kojih je glavni bio priznanje nezavisnosti Kosova - na šta je odgovorio da se "nikad neće desiti".

Drugi zahtev, prema njegovim rečima, bio je da dve strane sklope sporazum o miru koji "mogu da sklope sve nezavisne države".

Zahtev kosovske strane, kaže Vučić, je bio da "CEFTA bude SEFTA", odnosno Sporazum o trgovnskoj saradnji zemalja Jugoistočne Evrope, kako bi "Kosovo moglo da bude predstavljeno kao nezavisna država, a ne kao sada sa zvezdicom kako stoji u CEFTA".

Razgovori o nestalima

Predsednik Srbije je rekao da se razgovaralo o nestalim osobama, ali da ni tu dve strane nisu uspele da postignu saglasnost.

"Mi zaista želimo da postignemo dogovor po tom pitanju, da pokušamo da pokažemo da ne želimo nikoga da sakrijemo i istovremeno uspemo da se izborimo da prištinska strana omogući prilaz određenim mestima na Kosovu, kako bismo mogli da izvršimo iskopavanja i utvrdimo da li ima zakopanih Srba ili nema".

Vučić je rekao da je do sada 21 lokacija istražena, a da su na četiri pronađena tela ubijenih Albanaca, ali i da je Srbija tražila da se pretraži više lokacija, od kojih je jedna Košare, i da nije dobila povratnu informaciju. Za neke lokacije je, podseća, Srbija tražila da se pretraže još 2013, ali još nisu pretražene.

Predsednik Srbije kaže da je sa bivšim premijerom Kosova Avdulahom Hotijem već dogovoreno kako će se rešavati pitanje nestalih osoba, ali da je albanska strana tražila da se "smeni Veljko Odalović (predsednik srpske komisije za nestala lica, prim.nov) jer je Gering i Gebels srpske fašističke politike".

Novi susret predstavnika Beograda i Prištine u Briselu dogovren je za 25. jul.

"Ja se nadam da će se razgovarati sa prištinskom stranom, ja se nadam da će se pojaviti i da će imati konstruktivniji odnos prema dijalogu, zbog svih nas", kazao je Vučić.

XS
SM
MD
LG