Linkovi

Tajvan ne želi da bude novi Hong Kong


"Sloboda za Hong Kong" - stanovnici Tajvana i Hong Konga u znak podrške protestima
"Sloboda za Hong Kong" - stanovnici Tajvana i Hong Konga u znak podrške protestima

Liderka Hong Konga Keri Lam rekla je da nema nameru da podnese ostavku da bi se okončali antI-vladini protesti koji potresaju taj grad tri meseca, i odbacila izveštaje da su je kineske vlasti sprečile da napusti položaj. Novinska agencija Rojters objavila je audio snimak na kojem Lam govori grupi poslovnih lidera da je izazvala haos zbog podnošenja kontroverznog Zakona o izručenju, i da bi se izvinila i podnela ostavku “da ima izbora”. Međutim, Lam je u utorak rekla novinarima da nikada nije podnela ostavku centralnoj vladi, i da o tome nije razgovarala sa kineskim liderima. Protesti u Hong Kongu i dalje izazivaju svetsku pažnju, naročito na Tajvanu, koji je postao izvor solidarnosti i utočište za demonstrante.

Ono što se danas događa u Hong Kongu, sjutra bi moglo da se ponovi na Tajvanu. To brine građane koji podržavaju demonstrante u Hong Kongu.

"To je podsjetnik da je model ‘Jedna zemlja dva sistema’ laž”, kaže stanovnik Tajpeja Lin Sin-džin.

"Jedna zemlja, dva sistema” je model koji je Kina uspostavila za Hong Kong i koji jednog dana želi da primijeni i za demokratski Tajvan. Međutim, ovdje, to niko ne želi.

“To neće funkcionisati i protiv toga smo. Mi želimo vladavinu prava, a oni su totalitarni režim”, ističe stanovnica Tajvana Keri Čeng.

Kina smatra da je Tajvan dio njene teritorije, iako ostrvo ima svoju vladu više od 70 godina. Prema istraživanjima javnog mnjenja, mnogi podržavaju bliže ekonomske veze sa Pekingom, ali se ubjedljiva većina protivi okviru primijenjenom na Hong Kong.

Ministar spoljnih poslova Tajvana Džozef Vu
Ministar spoljnih poslova Tajvana Džozef Vu

“Želimo da se zaštitimo i da spriječimo da se kineski način rešavanja situacije u Hong Kongu dogodi i na Tajvanu”, poručuje ministar spoljnih poslova tajvana Džozef Vu.

Tajvanska vlada otvoreno podržava proteste u Hong Kongu.

“Vlada, i siguran sam stanovnici Tajvana, pomno prate način na koji kineska vlada rešava pitanje Hong Konga. Zabrinuti smo da bi mogla da uguši proteste nasilnim putem”, kaže Vu.

Dok se nasilje u Hong Kongu pogoršava, pojedini na Tajvanu nude više od simbolične podrške, pa doniraju šlemovei kojih je sve manje u Hong Kongu. Do sada, demonstrantima je poslato više od 600 šlemova.

Raste i broj stanovnika Hong Konga koji se sele na Tajvan. Među njima je i vlasnik knjižare Lam Ving-ki kojeg su priveli kineski agenti, ali je uspio da pobjegne kada je pušten uz kauciju.

“Naravno da mi Hong Kong nedostaje, ali sam srećniji ovdje”.

Lam je među pet vlasnika knjižara u Hong Kongu koji su nestali 2015. godine, a u njegovoj radnji prodavale su se knjige u kojima su se kritikovali kineski lideri. Sada pokušava da otvori knjižaru u Tajpeju i ne planira da se vrati kući.

Oni jednostavno mogu da učine da nestanete bez razloga. Gdje ćete biti bezbjedni? Ako Kina bude vladala Hong Kongom i u budućnosti, niko neće biti bezbjedan”.

Predsjednica Tajvana ponudila je utočište pojedinim stanovnicima Hong Konga, iz humanitarnih razloga, što je naljutilo Kinu. Još nije poznato koliko je ljudi prihvatilo tu ponudu, s obzirom na to da na Tajvanu ne postoji formalni proces za davanje azila. Ono što jeste poznato je da su i Hong Kong i Tajvan spremni da se suprostave Pekingu, i da u tome pomažu jedni drugima.

XS
SM
MD
LG