Linkovi

Oslobođen Goran Davidović - vođa zabranjenog 'Nacionalnog stroja'


Goran Davidović, pravosnažno oslobođeni vođa zabranjene neonacističke grupe "Nacionalni stroj", preuzeto sa RSE
Goran Davidović, pravosnažno oslobođeni vođa zabranjene neonacističke grupe "Nacionalni stroj", preuzeto sa RSE

Goran Davidović, vođa zabranjene neonacističke grupe Nacionalni stroj, koji je u oktobru 2018. godine osuđen na godinu dana zatvora zbog izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti, pravosnažno je oslobođen. Odluku je doneo Apelacioni sud koji je preinačio presudu Višeg suda u Novom Sadu, objavljeno je na sajtu novosadskog Apelacionog suda.

Razlog za poništavanje prvostepene presude je, kako se navodi u obrazloženju, to što je protiv Gorana Davidovića, za isto delo već vođen - i pravosnažno obustavljen - prekršajni postupak. Prema zakonu i Ustavu Srbije osoba ne može dva puta biti gonjena za krivično delo za koje je prethodno oslobođena ili osuđena, navedeno je u obrazloženju presude.

Gorana Davidovića, zvanog Firer, Viši sud u Novom Sadu je oktobra prošle godine prvostepeno osudio na godinu dana zatvora. Čitavih jedanaest godina od napada na učesnike antifašističke šetnje „Stop fašizmu“ 2007. u tom gradu.

Goranu Davidoviću se sudilo u odsustvu, jer godinama nije dostupan pravosudnim organima. Apelacioni sud oslobodio je i drugoopruženog Nedeljka Pešića.

Optužnicom, koja je podignuta 2008. godine, Davidović i Nedeljko Pešić teretili su se da su se popeli na ogradu novosadskog Doma vojske, iako im je policija zabranila okupljanje, i započeli verbalni i fizički sukob sa učesnicima antifašističkog skupa, bacajući kamenice i tvrde predmete na njih.

Šetnja antifašista organizovana je kao reakcija na takozvani „Srpski marš“, čije su održavanje najavili pripadnici "Nacionalnog stroja" i to na rođendan jednog od vođa Trećeg Rajha Hajnriha Himlera.

Mihajlović: Poruka da nasilje i mržnja prolaze nekažnjeno

U reakciji na oslobađajuću presudu Goranu Davidoviću Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade Srbije, saopštila je da se time šalje poruka da nasilje i mržnja prolaze nekažnjeno.

“Srbija neće biti sigurna kuća za fašiste, niti za bilo koga ko želi da građane deli po bilo kojoj osnovi, bilo da je u pitanju nacionalna pripadnost, boja kože ili veroispovest, ili da to koristi kao povod za nasilje”, navedeno je u saopštenju.

Mihajlović je rekla i da Srbija treba da se razvija kao društvo koje neguje toleranciju i evropske vrednosti, a da u "takvoj zajednici ne može biti razumevanja za one koji izazivaju i raspiruju mržnju", zaključeno je u saopštenju potpredsednice Vlade Srbije.

Čanak: Odluka suda sramna

“Sramno smejanje u lice pravdi”, reakcija je Nenada Čanka - Lidera socijaldemokrata Vojvodine (LSV), na presudu novosadskog Apelacionog suda kojom je Goranu Davidoviću preinačena osuđujuća presuda za izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i netrepeljivosti.

“I laiku je jasno je da se ne može poistovećivati prekršajna kazna i krivično delo. Zato sada oni koji su ovakvu presudu doneli, moraju ozbiljno da razmisle kakvu su poruku poslali i domaćoj i međunarodoj javnosti”, istakao je Čanak – objavila je u saopštenju LSV.

Sramno smejanje u lice pravdi: Nenad Čanak
Sramno smejanje u lice pravdi: Nenad Čanak

"Takođe, trebalo bi da se zapitaju i da li su time postali direktno saučesnici u daljem raspirivanju nacionalne i verske mržnje", poručio je Čanak.

Kako je Čanak ukazao, od ranije je poznato da takve presude, odnosno nekažnjavanje počinilaca samo ohrabruje one koji su činili krivična dela da ih čine još više, a one koji nisu - uverava da je to legalan metod odnosa prema neistomišljenicima, saopštava Liga socijaldemokrata Vojvodine.

Antonijević: Slika pravosuđa i nedostatka političke volje

Milan Antonijević, izvršni direktor Fondacije za otvoreno društvo (prethodno više godina angažovan u nevladinoj organizaciji Komitet pravnika za ljudska prava), ocenjuje u razgovoru za Glas Amerike, da je obrazloženje odluke Apelacionog suda neuverljivo. Antonijević bazira mišljenje na činjenici da je prekršajni postupak vođen protiv Davidovića za isto delo - prekinut.

“Sama presuda poziva se na to poznato pravilo da se po istom činjeničnom stanju ne mogu voditi dva postupka. I da je samim tim što je doneta odluka u prekršajnom postupku ona se prenosi na krivični postupak – i taj postupak se obustavlja. Ono što je ovde važno napomenuti je da je, ta sama prekršajna presuda, nešto što nije dovelo do osude. Odnosno taj prekršajni postupak je prekinut. Tako da nemamo nikakvu sankciju koja je izrečena. Stoga prilično začuđuje na koji način se drugostepeni sud pozvao na ovo pravilo“, kaže Milan Antonijević.

Antonijević: Obrazloženje o oslobađanju Davidovića neuverljivo
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:07 0:00

Upitan kakvu poruku država šalje oslobađajućem presudom deklarisanom neonacisti jedanaest godina pošto je počinjeno delo za koje se Davidoviću sudilo u bekstvu – Antonijević za Glas Amerike ukazuje da je upravo toliki protok vremena samo jedna od nedoslednosti.

„Mislim da to šalje lošu sliku o našem pravosuđu i nedostatku političke volje da se sa ovim pitanjem suoči na način koji je primeren modernom društvu. Sredini koja se bori protiv rasizma i svih poruka koje su bile povod za krivični postupak. Da se na jedan adekvatan način to okonča. Sa druge strane i sama presuda govori o odsustvu vrednosne komponente koja mora postojati u krivičnom pravu. Svrha kažnjavanja i priznanje krivice od strane drugih koji su bili saoptuženi u ovom postupku – sve to nekako kad uzmete u obzir govori o nemaru prema zaista teškim krivčnim delima. Prema građanima koji predstavljaju manjinske zajednice, ali i svim ljudima koji se sa pažnjom ophode prema Ustavu i zakonodavstvu“, kaže Antonijević.

Instanca koja je sledeća na potezu u ovom slučaju je tužilaštvo, objašnava Antonijević, ukoliko proceni da ima prostora za delovanje.

„Ima mogućnost da nastavi sam postupak. Da kroz vanredni pravni lek (ponavljanje krivičnog postupka) ostvari drugačiju presudu. Moguće je obratiti se Ustavnom sudu, a ukoliko ni to rešenje ne bude adekvatno – može se govoriti i o Evropskom sudu za ljudska prava“, zaključuje Antonijević u razgovoru za Glas Amerike.

Inače, Ustavni sud Srbije je 2011. godine, posle zahteva koji je podnelo Republičko javno tužilaštvo, doneo odluku o zabrani "Nacionalnog stroja".

XS
SM
MD
LG