Linkovi

Da li vlast u Srbiji prećutno podržava ultradesničare?


Pre osam godina srpski ultradesničari najavili su marš ulicama Beograda. Policija ga nije dozvolila, a umesto neonacista, prestonicom su se pod parolom “Neće proći” prošetali građani. Srpska ultradesničarska organizacija, Nacionalni srpski front (NSF), sada za početak oktobra najavljuje novi marš ulicama Beograda pod nazivom Srpski marš kojim žele da izraze bunt protiv EU integracija.

Policija je lokalnim medijima rekla da za sada ništa ne zna o tom skupu, a rok za prijavu protesta istekao je prošle nedelje.

Tanja Tagirov novinarka nedeljnika Vreme kaže da je ne bi iznenadilo da front ipak pokuša da izađe na ulice Beograda i održi svoju šetnju. "Ništa me ne bi iznenadilo i vrlo je moguće da će probati da izađu, jer su jako agresivni, ali i da će ih policija u tome sprečiti," objašnjava Tagirov.

Iako na zvaničnoj strani Nacionalnog srpskog fronta stoji da članovi njihove organizacije nisu šovinisti i da mržnja, netrpeljivost i diskriminacija neće biti deo njihove političke borbe, na istom sajtu se osuđuje nedavno održana Parada ponosa u Beogradu, a otvoreno se i zagovara antimigrantska politika. Jedna od tema tribine koju je ovo udruženje održalo u aprilu bila je "ilegalna migracija - najezda migranata iz Azije i Afrike".

"Ne čini nekoga fašistom to što je protiv imigranata, " navodi Marko Gajinović, jedan od aktivista udruženja u zemlji koju je po poslednjim procenama prošlo 700 000 migranata od početka krize, a zbrinuto negde oko 6000 trenutno u azilima.

Gordana Čomić, zamenica predsednika Demokratske stranke kaže da najavljena protestna NSF šetnja ne bi trebala da se održi "Ne bi smelo da se desi da se marš održi jer svaka vrsta pojave takvog skupa bilo bi ruganje vlasti," navodi Čomić.

U jednom od članaka na sajtu se i kaže da" NSF osuđuje paradu srama" koja se u nedelju održala u Beogradu i koja je prošla bez incidenata, ali uz jako obezbeđenje policije.

Dejan Anastasijević, novinar Vremena kaže da je mnogo veći problem to što su se neonacisti infiltrirali u državne vlasti u Srbiji. "Vučić je u svom nastojanju i želji da se okruži raznolikim idejama doprineo ovome. Nacionalisti su se infiltrilari u državni vrh i političke partije, a stavovi koji se čuju nisu pro evropski," navodi Anastasijević.

On navodi da su i država i sudovi u Srbiji pokazali veliko razumevanje kada su fašističke poruke u pitanju.

NSF je u martu ove godine održao okupljanje pod nazivom Marš sećanja povodom 17 godina od NATO bombardovanja Srbije. Skup su takođe obezbeđivale jake snage policije.

Tagirov je u razgovoru za Glas Amerike rekla i da ne veruje da će građani Beograda hteti 1. oktobra, za kada je zakazan skup, da izađu na ulice i sukobe se sa ultra desničarima.

"Ne verujem da će obični građani izaći na ulice, pre mislim da će se ljudi, ako ih i bude, prošetati sa transparentima i da će policija reagovati i okončati sve," kaže Tagirov.

Novinarka Vremena navodi i da je problem u trenutnoj vlasti u Srbiiji koja na neki način toleriše i žmuri na jedno oko kada su u pitanju govor mržnje i isticanje neonacističkih simbola i ideja u javnosti.

"Ne bih rekla da su neonacisti prilično jaki i brojni, ali imaju neku prećutnu podršku kod domaćih političara, jer današnja vlast je to isto radila 90-tih godina kada je delila ljude na patriote i izdajnike," kaže Tagirov.

I Anastasijević ne vidi da neonacisti imaju neku veliku snagu u Srbiji. "U onom smislu u kojem postoje u Evropskoj Uniji nemaju tu snagu, jer po nacističkoj ideologiji Sloveni su niža rasa, a oni ovde pokušavaju da naprave neki slovenski nacizam," objašnjava novinar Vremena.

Ministarstvo unutrašnjih poslova se još nije oglasilo da li će protesta biti ili ne, a veći deo javnosti očekuje zabranu ovakvog okupljanja. "S obzirom da su svi evropski zakoni i vrednosti na snazi, barem kada je zvanična politika u pitanju, očekujem da ovaj skup ne bude odobren," navodi novinarka Vremena.

Čomić navodi i da veliki broj ljudi u Srbiji otvoreno podržava fašističke ideje. "Naša vlast ima zatvorena oba oka na ovu pojavu, a veliki broj ljudi, da se izrazim internet govorom, lajkuje fašizam, a šeruje kič nacionalizam. Onoliko koliko vlast dozvoli ovim grupama da budu jake, toliko će i biti jake," objašnjava podpredsenica.

Na pitanje da li evenutalno odobrenje od strane policije da se održi ovakva vrsta skupa znači da je Srbija postala tolerantnije društvo, Tagirov kratko kaže da "ne priznaje toleranciju prema fašistima".

Pred Višim sudom u Beogradu juče je nastavljen postupak po zahtevu za rehabilitaciju Milana Nedića, predsednika srpske vlade za vreme okupacije u toku Drugog svetskog rata.

Nedićevi potomci zatražili su od suda da rehabilituje, odnosno poništi Uredbu Vlade FNRJ kojom je Milan Nedech proglašen za narodnog neprijatelja i na osnovu koje su mu oduzeta gradjanska i imovinska prava.

Nedić nikada nije bio osuđen, niti je protiv njega podignuta optužnica, a u pritvoru je navodno izvršio samoubistvo.

Grb koji je simbol Nacionalnog srpskog fronta bio je korišćen na novčanicama Nedićeve Srbije" zbog čega ga naši protivnici jako mrze, a mi naprotiv jako volimo", navode na sajtu NSF.

Ispred zgrade suda u Beogradu okupili su se protivnici i pristalice rehabilitacije, a sud su obezbeđivale pojačane policijske snage.

U dosadašnjem toku postupka saslušano je nekoliko svedoka, a sledeće ročište je zakazano za 28. novembar.

XS
SM
MD
LG