Linkovi

Ustavni sud Srbije zabranio "Obraz"


Članovi Obraza protestuju ispred zgrade suda u Beogradu, 20. april 2011
Članovi Obraza protestuju ispred zgrade suda u Beogradu, 20. april 2011

Po oceni suda, iz delovanja Obraza proističu stavovi kojima se suštinski diskriminišu građani, kroz govor mržnje, uznemiravanje i ponižavanje

Prošle godine u junu Ustavni sud Srbije doneo je odluku o zabrani delovanje ultra-desničarske organizacije "Nacionalni stroj", a danas je sud zabranio je danas delovanje Otačestvenog pokreta Obraz i naložio brisanje iz registra ove organizacije.

Zbog kršenja ljudskih i manjinskih prava i izazivanja nacionalne i verske mržnje Ustavni sud Srbije zabranio je danas rad "Otačastvenog pokreta Obraz", a Agenciji za privredne registre sud je naložio da iz Registra udruženja izbriše ovu organizaciju. Po oceni suda iz akata i delovanja Obraza proističu stavovi kojima se suštinski diskriminišu građani, kroz govor mržnje, uznemiravanje i ponižavanje.

Kako se ističe u današnjoj odluci sud je imao u vidu programska načela, delovanje Obraza, izjave lidera, kao i učešće članova tog udruženja u određenim događajima. Ustavni sud je konstatovao i da je Udruženje ne samo tolerisalo, već i podržalo učešće svojih članova u incidentima.

Inače, MUP Srbije je još 2005-te označio "Obraz" kao klerofašističku organizaciju, zabranu delovanja "Obraza" Republičko javno tužilaštvo zatražilo je pre tri godine, a portparol Tužilaštva Tomo Zorić izrazio je danas zadovoljstvo odlukom Ustavnog suda:

"Ovakva odluka šalje veoma snažnu poruku da je zaštita ljudskih prava i građanskih sloboda u Srbiji neprikosnovena. Takođe, ova odluka treba da doprinese suzbijanju nasilja i netolerancije koju je propagirala ova organizacija."

Današnju odluku Ustavnog suda pozdravila je organizacija Parada ponosa, dok Liga socijaldemokrata Vojvodine očekuje da i članstvo u "Obrazu" ili nastavljanje njihovih ideja bude krivično delo. Inače, republičko

Tužilaštvo je zatražilo da se sva buduća udruženja i grupe koje žele da nastave aktivnosti "Obraza" smatraju nelegalnim da bi se sprečilo da aktivisti "Obraza" zaobiđu presudu o zabrani i registruju nova udruženja sa istom svrhom i ciljem i tako uspostave kontinuitet sa "Obrazom”.
XS
SM
MD
LG