Linkovi

Optužnice protiv pripadnika neonacističkog "Nacionalnog stroja"


Okružni javni tužilac u Novom Sadu Zoran Pavlović saopštio je da je podignuta optužnica protiv 18 pripadnika neonacističke organizacije Nacionalni stroj zbog izazivanja nacionalne i rasne mržnje.

Pripadnici ove neregistrovane organizacije osumnjičeni su da su krivično delo izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje, razdora ili netrpeljivosti, počinili 9. novembra 2005. godine upadom na antifašističku tribinu na novosadskom Filozofskom fakultetu.

Optužnica je dostavljena Okružnom sudu na nadležno postupanje i svako njeno dalje komentarisanje predstavljalo bi uticaj na rad i postupanje suda po ovoj optužnici, naveo je tužilac Zoran Pavlović i zatim poručio da će Tužilaštvo u svakoj ovakvoj ili sličnoj situaciji reagovati u skladu sa svojim ustavnim i zakonskim ovlašćenjima, a to što ovakvih utuženja u poslednjih dvadesetak godina nije bilo mnogo ne znači da će izostati reakcija Tužilaštva.

Posledice prošlosti nisu samo postojanje neonacističkih organizacija, a sa nekima od njih Srbija će se ponovo suočiti kad krajem ovog meseca međunarodni posrednik Marti Ahtisari u Beču započne pregovore srpske i delegacije kosovskih Albanaca.

Član srpske delegacije i savetnik premijera Aleksandar Simić izjavio je da je Beograd jedini nije spreman na kompromis oko nezavisnosti Kosova a da je kompromis moguć oko pitanja koja se tiču svakodnevnog života na Kosovu i decentralizacije koja treba da dovede do toga da srpska manjina dobije veliki prostor autonomije.

XS
SM
MD
LG