Linkovi

Tužilac zatražio zabranu "Obraza" i "1389"


Nakon, sad već starog zahteva za zabranu pokreta Nacionalni stroj, kao neonacističke organizacije, republički javni tužilac, Slobodan Radovanović, podneo je danas zahtev Ustavnom sudu Srbije za zabranu još dve organizacije – Obraz i 1389, jer procenjeno da njeni pripadnici šire mržnju prema neistomišljenicima, ksenofobiju, homofobiju i zalažu se za proterivanje ljudi koji nisu iste vere i nacije kao oni:

“One se deklarišu kao političke organizacije, njihovo delovanje na terenu je usmereno na ugrožavane Ustavom i međunarodnim konvencija-ma zagarantovanih ljudskih prava. To je i osnovni razlog zašto podnosim ovaj zahtev.”

A kako je objasnila predsednica Ustavnog suda, Bosa Nenadić, zbog svega što se događalo prethodnih dana – sud će razmatrati predmet po hitnom postup-ku, tako da treba očekivati da će već na sednici u četvrtak biti određen su-dija izvestilac, koji, s obzirom da predlog podnosi ovlašćeni predlagač, može odmah preduzimati određene radnje:

”To sve treba pred sudom da bude izanaliziranom, utvrđeni dokazi koji potvrđuju takvo delovanje. Mora biti organizovana javna rasprava – da se čuju i navodi onih državnih organa koji traže zabranu rada, ali i organizacija o čijem se radu odlučuje. I tek kada se sprovede i ta faza onda Ustavni sud donosi svoju odluku.

Kako je objasnila predsednica Ustavnog suda, postoje tri osnova po kome neka organizacija može biti zabranjena - njeno delovanje mora biti usmereno na nasilno rušenje ustavnog poretka, ugrožavanje ljudskih sloboda i prava ili širenje rasne i verske mržnje i netrpeljivosti.

XS
SM
MD
LG