Linkovi

Vlada Srbije najoštrije osudila upad neonacista na tribinu


Državni zvaničnici, političke stranke i nevladine organizacije oštro su osudile napad grupe neonacista na posetioce antifašističke tribine na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu i zatražili od nadležnih državnih organa da što hitnije dovrše istragu i protiv krivaca sprovedu efikasan krivično pravni postupak.

Zvaničnici u tom gradu potvrdili su da je policija utvrdila identitet neonacista iz grupe koja sebe naziva »Nacionalni stroj, a saznaje se i da je privela jednog od pripadnika te organizacije mada njegov identitet neće biti saopšten u interesu istrage. Policiji je pomogao i organizator tribine koji je snimio incident i materjal ustupio policiji. Na snimku se jasno čuje vređanje učesnika i pretnje šefu Katedre za filozofiju novosadskog Filozofskog fakulteta Milenku Peroviću, koji je u tom trenutku govorio.

Profesor Perović izjavio je da nije iznenađen događajem a kao ključni problem vidi to što od takvih grupa društvo nije zaštićeno ni od oficijelne vlasti, ali ni kulturnih i duhovnih institucija.

Predsednik Srbije Boris Tadić ocenio je da se radi o događaju koji je opasan i štetan po sistem društvenih vrednosti i da je nedopustivo da se u Srbiji propagira fašizam u trenutku kada treba da se pokaže da je demokratska zemlja. Incident su osudile i vladajuće Demokratska stranka Srbije i G17 plus.

Šef novosadske kancelarije Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Pavel Domonji izjavio je da upad neonacista nije incident, već posledica stanja u društvu koje nema snage da se suoči sa vlastitom prošlošću, a Beogradski centar za ljudska prava upozorava da talas nasilja neonacističkih grupa na utakmicama, koncertima i drugim javnim priredbama opominje na ozbiljnu i zastrašujuću opasnost od degeneracije društva koja preti da se pretvori u organizovano nasilje nad manjinama, Romima, nevladinim organizacijama i svim slobodnomislećim ljudima.

XS
SM
MD
LG