Linkovi

U centru Beograda plakati sa lažnom umrlicom za Havijera Solanu


U najužem centru Beograda osvanuli plakati sa lažnom umrlicom za visokog predstavnika Evropske unije Havijera Solanu.

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da je zbog lepljenja trideset plakata uhapsilo četiri osobe, od kojih su dve maloletne i da je kod njih pronađeno oko sto plakata iste sadržine i pribor za lepljenje.

Mediji su javili da je jedan od uhapšenih izjavio da je pripadnik nacionalističke organizacije 1389. koja, inače, potpisuje mnoge ksenofobične i antievropske grafite u centru grada. Profesor Filološkog fakulteta Ljubiša Rajić kaže da su ovakve akcije izraz politički nemoćnih ljudi, ali upozorava da dugogodišnja tolerantnost prema neonacističkim i neofašističkim organizacijama ali i fudnamentalističkim pokretima predstavlja opasnost za društvo.

Organizacija 1389. jedan je od organizatora skupa koji treba da se održi 11. oktobra, godinu dana posle skupa neonacista u Novom Sadu i koji je u javnosti najavljen kao neonacistički.

Tim povodom predsednik Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović zatražio je od Ministarstva unutrašnjih poslova da zabrani i spreči održavanje tog skupa koji najavljuje neonacistička organizacija "Nacionalni stroj".

Policija mora da stavi do znanja da nije dozvoljeno demonstrirati nasilje, rasizam i pozive na diskriminaciju, rekao je Jovanović i najavio da će Parlamentu ponovo predložiti Zakon protiv diskriminacije. Jovanović je rekao da je nemoguće više trpeti svakodnevne kolapse u Beogradu koje izaziva protest grupe od trideset pristalica Radovana Karadžića koji pozivaju na linč i nasilje i veličaju optuženog ratnog zločinca.

XS
SM
MD
LG