Linkovi

Sjedinjene Države veruju da će Srbija stati rame uz rame sa EU


Zastava Sjedinjenih Američkih Država (Foto: AP)
Zastava Sjedinjenih Američkih Država (Foto: AP)

"Sjedinjene Države veruju da će Srbija stajati rame uz rame sa Evropskom unijom u poštovanju međunarodnog prava da bi se štitili mir, prosperitet i stabilnost širom regiona", saopštio je portpatol Stejt departmenta u odgovoru na upit Glas Amerike.

U odgovoru na pitanja Glasa Amerike o tome kakvu reakciju SAD očekuju od Srbije kada je reč o ruskom priznanju dva otcepljena regiona u istočnoj Ukrajini, te da li bi Beograd trebalo da uskladi stavove sa Zapadom, između ostalog i u pogledu sankcija, portparol je naveo da "Vašington pozdravlja nedavnu izjavu predsednika Vučića da Srbija razume značaj poštovanje teritorijalnog integriteta Ukrajine".

Takođe je podsetio da "Sjedinjene Države ulažu ogromne napore da pronađu diplomatsko rešenje".

"Ako Rusija zaista želi da pregovorima dođe do rešenja, kao što tvrdi, postoji put za to", naveo je neimenovani portparol Stejt departmenta za Glas Amerike.

Prethodno je u odgovoru Glasu Amerike Evropska unija saopštila da će reagovati sankcijama na kršenje međunarodnog prava od strane Rusije i od država u procesu pristupanja očekuje da se usklade sa odlukama Brisela, navodi se u pisanom odgovoru portparola EU Petera Stana upućenom Glasu Amerike.

Kriza između Rusija i Zapada, koja traje nekoliko meseci, dodatno je eskalirala kada je ruski predsednik Vladimir Putin priznao nezavisnost otcepljenih ukrajinskih regiona Donjecka i Luganska, što je izazvalo burne reakcije zapadnih saveznika i uvođenje novog seta sankcija Rusiji, uključujući i zaustavljanje projekta Severni tok 2 - koji je pokrenula ruska državna gasna kompanija Gasprom.

XS
SM
MD
LG