Linkovi

EU očekuje od Srbije da se uskladi sa odlukom o sankcijama Rusiji


Zastava Evropske unije u Briselu
Zastava Evropske unije u Briselu

EU će reagovati sankcijama na kršenje međunarodnog prava od strane Rusije i od država u procesu pristupanja očekuje da se usklade sa odlukama Brisela, navodi se u pisanom odgovoru portparola EU Petera Stana upućenom Glasu Amerike.

EU je donela odluku o novim sankcijama Rusiji kojima se na crnu listu stavlja još političara i zvaničnika, zabranjuje se investitorima iz EU da trguju ruskim državnim obveznicama, kao i izvoz i uvoz u otcepljene regione, pošto je Moskva priznala nezavisnost ukrajinskih regiona Donjeck i Lugansk, a ruski presdsednik Vladmir Putin odobrio slanje vojske.

SAD su već uvele sanckije koje se odnose na entitete u otcepljenim regionima. Nemačka je saopštila da obustavlja realizaciju projekta Severni tok 2.

U odgovoru za Glas Amerike navodi se da su sankcije EU obavezujuće za zemlje članice i one države koje žele da im se pridruže.

"Od zemalja u procesu pristupanja se očekuje da se usklade sa odlukama EU. Srbija je zemlja kandidat i zato se od nje očekuje da se uskladi sa odlukama EU u domenu spoljne i bezbednosne politike", ističe Peter Stano.

Vučić: Srbija nije "potrčko" bilo kojoj od strana

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Monaku da je sa princom Albertom razgovarao o pozicijama Monaka i Srbije po pitanju krize u Ukrajini i ponovio da je politika Srbije vojna neutralnost i da je to trajno uverenje države i da se Srbija striktno drži međunarodnih pravnih normi, javlja Fonet.

"Naša politika nije neutralna, mi smo na evropskom putu, ali sarađujemo i sa Rusijom i Kinom i nećemo da odustajemo od tradicionalnih prijateljstava. Ne mislim da treba da budemo potrčko bilo kojoj od strana“, rekao je Vučić.

Diplomata Srećko Đukić o Srbiji i krizi u Ukrajini
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:51 0:00

On je istakao da su i Ukrajina i Rusija uvek podržavale integritet Srbije, kao i da je Srbija uvek podržavala integritet Ukrajine i da se to nije promenilo. Dodao je da su "svima puna usta međunarodnog rpava, a da to ne važi kad se pomene Kosovo".

Vučić je rekao da je zbog ukrajinske krize i Srbija u problemu. Ranije je ocenio da su već počeli pritisci na Srbiju da uvede sanckije Rusiji i da očekuje da će ih biti još.

O situaciji u Ukrajini u ponedeljak je raspravljao i Savet za nacionalnu bezbednost.

Srbija se do sada nije priključivala sankcijama EU uvedenim Rusiji zbog aneksije Krima 2014, niti je glasala za usvajanje rezolucija UN kojima se osuđuje aneksija i konstatuje kršenje ljudskih prava na Krimu. Beograd nije priznao Krim kao deo Rusije.

XS
SM
MD
LG