Linkovi

Da li će Amerika dobiti prvog transrodnog guvernera u istoriji?


Kandidatkinja Demokratske stranke za guvernera Vermonta Kristin Holkvist na proslavi svoje pobede na primarnim izborima u Burlingtonu (Foto: Reuters/Caleb Kenna)
Kandidatkinja Demokratske stranke za guvernera Vermonta Kristin Holkvist na proslavi svoje pobede na primarnim izborima u Burlingtonu (Foto: Reuters/Caleb Kenna)

U Sjedinjenim Državama u utorak je održan još jedan krug stranačkih izbora za kandidate na opštim izborima u novembru, na kojima će se birati svih 435 članova Predstavničkog doma, 35 od 100 senatora i 36 od 50 guvernera saveznih država.

Jučerašnje glasanje obeležila je pobeda bivše direktorke u energetskoj kompaniji iz Vermonta Kristin Holkvist koja bi mogla da bude izabrana za prvog transrodnog guvernera u Americi.

Holkvist je u trci za nominaciju Demokratske stranke za guvernera Vermonta porazila tri kandidata, među kojima i 14-godišnjeg dečaka, a u novembru će joj rival biti aktuelni republikanski guverner Fil Skot.

“Čuli ste pismo koje je poslala transrodna žena iz Vašingtona - to su stvari koje me svakog dana motivišu. Mogu da se suočim sa svim fanatizmom i tugom u svetu, kada znam da sam podrška pripadnicima marginalizovanih zajednica. Ne samo transrodnoj i LGBT, već svima”, poručila je Holkvist.

Ilhan Omar korak bliže istoriji

Istovremeno, poslanica u državnoj skupštini Minesote, 35-godišnja Ilhan Omar, korak je bliže ulasku u istoriju, kao prva izbeglica sa afričkog kontinenta - i druga Amerikanka muslimanskog porekla – koja bi mogla da bude izabrana za člana Kongresa.

Ilhan Omar prilikom predavanja dokumentacije za učešće na izborima za Kongres
Ilhan Omar prilikom predavanja dokumentacije za učešće na izborima za Kongres

Ona se bori da na tom položaju zameni Kita Elisona, prvog Amerikanca-muslimana u tom telu, koji trenutno zastupa liberalni distrikt Mineapolisa, koji favorizuje demokrate. Oni koji podržavaju Ilhan Omar nadaju se da će ona uticati na debate o američkoj imigracionoj i spoljnoj politici.

Ideja o istorijskoj pobedi Ilhan Omar na primarnim izborima za člana Predstavničkog doma, koji će predstavljati peti distrikt Minesote u američkom Kongresu, zasnovana na jednostavnoj poruci.

“Ja sam milenijalac i imam studentski dug. Izbeglica sam … I iznajmljujem stan”.

Što znači da ona razume mlade, liberalne glasače, koji čine veliki segment njenog kongresnog distrikta. To je bila pobednička poruka 2018, kao i pre dve godine, kada je pobedila na prvim izborima za državnu skupštinu.

Razume mlade birače, ali i gradi koaliciju

“Pre Ilhan, mislim da veliki broj nas nije znao koju vrstu vlade imamo, ali sada kada je ona izabrana, veliki broj nas je počeo da obraća pažnju”, objašnjava Halid Mohamed, poreklom iz Somalije, koji se slaže sa ciljevima Ilhan Omar da poveća federalnu minimalnu nadnicu i smanji studentski dug.

Mohamed je jedan od više hiljada Amerikanaca somalijskog porekla, koji su došli da glasaju na primarnim izborima na kojima je odziv bio veliki.

Međutim, profesor političkih nauka na Univerzitetu Minesote Leri Džejkobs kaže da su glasovi Amerikanaca somalijskog porekla samo deo uspešne priče Ilhan Omar.

“To nije dovoljno da pobedi u distriktu u kojem Somalijci brojčano nisu veliki segment i u ovoj trci su bili podeljeni između nje i još jednog somalijskog kandidata. Ono što je Omar bila u stanju da uradi, i to sada već drugi put u par godina, jeste izgradnja koalicije koja obuhvata progresivce, koji se slažu sa njenom agendom Bernija Sandersa i ljude koji veruju da je potrebno da Demokratska stranka postane raznolikija i prihvati nove glasove”.

Ilhan Omar je predstavnik novih glasova, koji imaju nove i stare izazove sa kojima treba da se suoče.

"U ovom trenutku dobro sam pripremljena da organizujem ljude protiv administracije koja koristi politiku zastrašivanja da bi unapredila svoju destruktivnu politiku, koja dovodi do podela u vreme kad je naša zemlja na opasnoj raskrsnici”.

Poruka za ceo afrički kontinent

Omar, koja je pomoćnica lidera demokratske manjine u Predstavničkom domu Minesote, protiv je razdvajanja porodica na granici i kritičar takozvane “muslimanske zabrane” Trampove administracije.

Halid Mohamed se nada da će njeno lično iskustvo dovesti do uticaja u debati u Kongresu o imigracionoj politici.

“Kao izbeglica, ona je iskusila borbu sa kojom su suočene izbeglice i proces provere, što je nešto što Donald Tramp ne razume dobro”.

Mohamed se takođe nada da će izbor Ilhan Omar poslati poruku ne samo široj verskoj zajednici već i celom kontinentu.

“Da ona bude prva članica Predstavničkog doma rođena u Africi, mislim da je to velika stvar za taj kontinent. To šalje poruku svima iz Afrike... 'možete da budete izbeglica, možete ovde da dođete kao imigrant, ali imate prava i možete da budete ko god da poželite sve dok radite na tome'”.

To je rad koji za Omar počinje na novembarskim opštim izborima, gde će verovatno isto tako odneti pobedu, jer u distriktu koji želi da predstavlja, demokratski kandidati su već dugo favoriti.

XS
SM
MD
LG