Linkovi

Sto dana pred kongresne izbore Tramp je glavna tema


Predsednik Donald Tramp govori na skupu u Granit sitiju, 26. jula 2018.

Za 100 dana od danas, trebalo bi da budemo u situaciji da odgovorimo na sledeće pitanje: Šta zemlja zaista misli o predsednikovanju Donalda J. Trampa?

Izbori za Kongres na sredini predsedničkog mandata održavaju se 6. novembra, a ulog je partijska kontrola i Senata, i Predstavničkog doma, ne pominjući sudbinu Trampovom predsednikovanja u naredne dve godine.

Opozicione demokrate uživaju neke ključne prednosti tri meseca pred izbore. Na pitanje upućeno ispitanicima koju će stranku podržati na novembarskim izborima, demokrate su zadobile sedmoprocentnu prednost nad republikancima, pokazala su najnovija istraživanja javnog mnjenja nepartijskog sajta Real Clear Politics. U poslednjem istraživanju Kvinipaka, demokrate drže 51 prema republikanskih 39 odsto generičkih glasova, a neka druga istraživanja pokazuju porast podrške demokrata u poslednjim nedeljama.

Referendum o Trampu

Demokrate i republikance ne slažu se po mnogo čemu, ali oko jedne stvari su jednoglasni - da će predsednik Tramp biti ključna tačka ovogodišnjih izbora.

Sa tim na umu, Tramp je u proteklom periodu zauzet mitinzima svoje baze na kojima apeluje na svoje pristalice da u novembru izađu na birališta i podrže republikanske kandidate.

"Nećemo ustuknuti, nećemo odustani i nikad se, nikad nećemo predati", rekao je Tramp pristalicama na nedavnom mitingu u Grejt folsu, Montana. "Nikada, nikada nećemo odustati. Idemo ka pobedi".

Predsednik je izneo neke dobre ekonomske vesti u petak, kada je Sekretarijat za trgovinu izvestio da je godišnja stopa rasta ekonomje SAD 4,1 odsto, što je najveći skok od 2014. "Postigli smo ekonomski preokret istorijskih razmera", rekao je Tramp novinarima u Beloj kući.

Deokrate pod naponom

Ali, dobre ekonomske vlasti izgleda da slabo umanjuju entuzijazam opozicionih demokrata pred predstojeće izbore.

Demokrate su preduzele intenzivnu bazičnu organizaciju kampanje "izađi i glasaj" pred novembar, što obuhvata i visokorangirana imena poput senatora iz Vermonta, Barnija Sandersa, koji je bio u trci za predsedničku kandidaturu 2016.

"Bitka za to ko će kontrolisati Predstavnički dom neverovatno je važna i mogla bi doslovce da odredi jedne ili dva izbora", rekao je Sanders entuzijastično okupljenima u Kanzasu. "Ukoliko biste, ljudi, uradili ono što znam da možete, ovo će biti izbori o kojima će se čuti ne samo u ovoj zemlji, već širom sveta".

Demokratama treba da osvoje oko 25 mesta kako bi preuzeli većinu u Predstavničkom domu i da bi obezbedili dva mesta koja bi im omogućila većinu u Senatu.

Video: Izbori na sredini mandata u SAD

With 100 Days to Go Until Midterms, Trump is the Top Issue
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:57 0:00

​Kao dodatak optumizmu demokrata, analitičari podsećaju da je istorija takođe na njihovoj strani.

"Izbori na sredini mandata generalno su dobri za drugu partiju, partiju koja nije u Beloj kući, a u ovom slučaju Donald Tramp je posebno nepopularan predsednik među demokratama", kaže Džon Foriter iz Dvopartijskog političkog centra u Vašingtonu. "Oni su motivisani, oni ga ne vole i žele da izađu da glasaju".

Tramp u istraživanjima

Takođe postoji tema predsednikovih procenata u istraživanjima, koji su blago pali nakon njegovog kontroverznog samita sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. Real Clear ocenio je podršku Trampu na 43 odsto, sa 53 odsto onih koji ga ne podržavaju. Ali u dva istraživanja prošle nedelje, Tramp je pao ispod 40 odsto podrške, što je obrnut trend od prethodnog rasta podrške u istraživanjima u poslednjih nekoliko meseci.

Poslednje istraživanje Kvinipeka pokazuje da predsednika podržava 38 odsto ispitanih, dok ga 58 odsto ne podržava. A istraživanje Marista daje Trampu 39 odsto podrške, sa 51 odsto negativnih. Marist daje predsedniku podršku ispod 40 posto u ključnim državama Srednjeg Zapada: Mičigenu, Minesoti i Viskonsinu. Tramp je tesno pobedio u Miligenu i Viskonsinu kao deo pobede u Elektroskom koledžu na izborima 2016.

Okupljanje baze

Dok Tramp vodi kampanju širom zemlje u korist republikanaca, on poziva pristalice da prkose istoriji i da izađu u velikom broju kako bi iskazali podršku njegovoj agendi.

Jasno je da obe stranke vide sada izbore na sredini mandata kao referendum o predsedniku. "Retko se događalo da imamo predsednika koji je tako centar izbora i tako ključan za njih", kaže analitičar sa Univerziteta u Virdžiniji, Leri Sabato. "On je Sunce. Sve drugo što orbitira oko Sunca je planeta ili mesec".

Dok će Tramp biti ključna tačka kampanje, poslednja istraživanja pokazuju da su Amerikanci zabrinuti po pitanju širokog obima tema, uključujući ekonomiju, imigraciju, zdravstvenu zaštitu i takse.

Optimistične demokrate

Imajući na umu slabu podršku Trampu i istorijski trend prema kom predsednici trpe poraz na izborima na sredini njihovog mandata, mnogi eksperti predviđaju da bi demokrate mogle da osvoje pobedu.

"Mislim da je pitanje da li će to biti demokratski talas, ili demokratski cunami", kaže Elejn Kamark, ekspertkinja iz Brukings instituta. "Da li će demokrate uzeti Predstavnički dom sa marginom od pet (sedišta), ili će uzeti Dom sa marginom od 30? To mislim da niko ne može da proceni još uvek".

Ali, imajući u vidu predsednikovu lojalnu bazu i trenutni interes u kampanji, neke pristalice Trampa upozoravaju da bi republikanci mogli da prođu bolje nego što se očekuje.

"Mislim da će demokrate osvojiti neka mesta. Ali sada, ukoliko bi izbori bili održani danas, republikanci bi mogli da zadrže Dom za jedno ili dva mesta (razlike)", rekao je bivši menadžer Trampove kampanje, Kori Levandovski u izjavi za Gruzijski servis Glasa Amerike.

Svih 435 mesta u Predstavničkom domu i oko jedne trećine od 100 mesta u Senatu, u igri su u novembru, a ishod će imati veliki uticaj na naredne dve godine Trampovog predsednikovanja.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG