Linkovi

Pobeda demokrate u Pensilvaniji - upozorenje za republikance


Republikanci, demokrate i politički analitičari razmatraju implikacije pobede demokrate Konora Lemba na veoma tesnim izborima za Kongres, koji su pre dva dana održani u Pensilvaniji. Lemb je sa prednošću od svega nekoliko stotina glasova pobedio republikanskog kandidata Rika Sakouna, snažnog pristalicu predsednika Trampa. Pobeda demokrata u okrugu koji je nekada bio pouzdano uporište republikanaca možda je nagoveštaj budućih promena dok se obe stranke pripremaju za kongresne izbore na sredini predsednikovog mandata.

Demokrate su proslavile pobedu Konora Lemba, koji je poručio svojim pristalicama posle duge izborne noći: “Trajalo je malo duže nego što je trebalo ali smo uspeli!”

Vodeći kampanju kao umereni demokrata, Lemb je ostvario neočekivano dobar rezultat u okrugu u kojem je predsednik Tramp pobedio Hilari Klinton sa skoro 20% glasova više.

“Borili smo se da pronađemo zajedničke tačke i našli smo ih, skoro po svakom pitanju. Demokrate, republikanci, nezavisni glasači, svi smo mi – Amerikanci”, kazao je Lemb.

Republikanac Rik Sakoun nije bio spreman da prizna poraz.

“Borićemo se sve do kraja. Znate da ja nikad ne odustajem.”

Sakoun se predstavljao kao predsednikov saradnik i partner a Tramp je vodio kampanju u njegovo ime samo nekoliko dana uoči izbora.

“Ceo svet, imajte na umu, svi nas gledaju. Želimo da se stvari nastave, da ostvarujemo ciljeve, da Amerika ponovo bude velika. Morate da ga izaberete, ovo je veoma važna trka.”

Pre Pensilvanije, demokrate su odnele pobedu na prošlogodišnjim izborima u Virdžiniji i Alabami, što bi moglo da znači da će kongresni izbori biti teški za predsednika, kaže analitičar Leri Sabato.

“Otpor prema Donaldu Trampu je podjednako intenzivan kao što je bio slučaj u poslednjoj godini predsedničkog mandata Ričarda Niksona. Tako je intenzivan, tako žestok da bi moglo da dođe do mnogo veće promene nego što mislimo, demokrate bi mogle da preuzmu mnogo mesta u Kongresu od republikanaca.”

Neki republikanci ovu trku su doživeli kao poziv da se trgnu i aktiviraju pre novembarskih izbora, a među njima je Kevin Krejmer iz Severne Dakote.

“Mislim da poruka za republikance mora biti – vodite kampanju na platformi dosadašnjih dostignuća, jer imamo dobre rezultate.”

Izbori na polovini mandata tradicionalno nisu povoljni za aktuelne predsednike, primećuje analitičar Majkl Baroun.

“Predsednikova stranka se generalno poziva na odgovornost za ono što su radili predsednik i administracija, posebno kada, kao što je slučaj sada, republikanci imaju većinu u oba doma Kongresa. Zato su oni ranjivi.”

A pobeda demokrata u okrugu koji je snažno podržao Trampa je veliki znak upozorenja za republikance, dodaje Sabato.

“Činjenica da je demokrata uspeo da pobedi u tom okrugu pokazuje da republikanci u bar 100 okruga širom zemlje, koji će se boriti za novi mandat, sada imaju razloga za zabrinutost - jer predstavljaju delove u kojima je Tramp pobedio sa znatno manjom razlikom.”

Demokratama su potrebna 24 mesta u Predstavničkom domu i dva u Senatu da bi povratili većinu u oba doma Kongresa u novembru.

XS
SM
MD
LG