Linkovi

Da li republikanci menjaju stav prema Rusiji?


Republikanski senator iz Alabame Ričard Šelbi rukuje se sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovom tokom nedavne posete Moskvi (Foto: AP/Alexander Zemlianichenko)
Republikanski senator iz Alabame Ričard Šelbi rukuje se sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovom tokom nedavne posete Moskvi (Foto: AP/Alexander Zemlianichenko)

Dok se predsednik SAD Donald Tramp priprema za sastanak sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom u ponedeljak, zakondavci iz Trampove Republikanske stranke pružaju različite informacije o svojoj nedavnoj poseti Moskvi. Dok je jedan američki senator apelovao na Sjedinjene Države da ukinu sankcije Rusiji, drugi je uporedio razgovore u Moskvi sa kontaktima sa mafijom. Glas Amerike se pozabavio, kako izgleda, promenom stava među mnogim zakonodavcima u Republikanskoj stranci, koji su tradicionalno zauzimali veoma čvrst stav prema Rusiji, kao neprijatelju Sjedinjenih Država.

Dok se predsednik Donald Tramp pripremao da krene na samit NATO-a u Briselu, a i zatim direktan susret sa predsednikom Vladimirom Putinom u Helsinkiju, postavljeno mu je jednostavno pitanje: Da li je Putin prijatelj ili neprijatelj?

“Zaista ne mogu sada da kažem. Što se mene tiče, konkurent”, odgovorio je Tramp.

Predsednikova izjava je slična rečima koje je prošle nedelje u Rusiji upotrebio republikanski senator Ričard Šelbi, rekavši da je njegova grupa pokrenula brojna sporna pitanja u razgovoru sa svojim domaćinima.

“Ali mi smo im isto tako rekli da bi, mada su naši odnosi zategnuti, uvek bilo bolje za svet, za nas, da budemo konkurenti, pre nego neprijatelji. Međutim, moraćemo da sačekamo i vidimo šta će da se desi”.

Drugi republikanski senatori, među kojima i Džeri Moran, ističu da su upravo oni pokrenuli pitanje ruskog mešanja u američke predsedničke izbore 2016.

“Naša poruka Rusima je bila: ‘Mi verujemo da se vi mešate u naš izborni proces i nemojte to činiti 2018. i 2020. Ako želite da se ovaj odnos popravi morate da nam pokažete da su naši izbori van dometa vašeg mešanja”.

Međutim, neki analitičari navode da postoje znaci da stav Republikanaca postaje sve više podrška predsedniku i više pro-ruski, što je promena stava koji je ta stranka zastupala decenijama.

Mark Simakovski iz Atlantskog saveta kaže:

”Kao rezultat toga možda se menja ona vrsta ujedinjenog dvostranačkog gledišta koje je Kongres do sada zastupao - čvrst stav protiv Rusije ukoliko ne vidimo promene u ponašanju Moskve”.

Neki drugi stručnjaci, među kojima je i Luk Kofi iz konzervativne Fondacije Heritidž, ne slažu se, već ukazuju da su američka politika i sankcije koje je uveo Kongres oštriji od Trampove retorike.

”Rekao bih da američki Kongres, u velikoj meri u dvostranačkom duhu, ostaje veoma skeptičan u pogledu bilo koje vrste približavanja sa Rusijom”.

Predsednik Tramp je međutim rekao novinarima da bi njegov sastanak sa Putinom u Helsinkiju mogao da bude lakši nego njegov sastanak sa američkim saveznicima u Briselu i Velikoj Britaniji.

XS
SM
MD
LG