Linkovi

"Bezbednost izbora prioritet Sekretarijata za unutrašnju bezbednost"


Sekretarka za unutrašnju bezbednos Kirsten Nilsen i njen prethodnik Džej Džonson svedoče pred senatskim Odborom za obaveštajne poslove, 21. mart 2018.
Sekretarka za unutrašnju bezbednos Kirsten Nilsen i njen prethodnik Džej Džonson svedoče pred senatskim Odborom za obaveštajne poslove, 21. mart 2018.

Američka sekretarka za unutrašnju bezbednost Kirsten Nilsen saopštila je u sredu da će sajber bezbednost izbora biti glavni prioritret sekretarijata, da bi se sprečilo strano mešanje na izborima za Kongres u novembru.

Nilsen je u svedočenju pred senatskim Odborom za obaveštajne poslove istakla da će "izborne aktivnosti biti prioritet nad svim ostalim ključnim infrastrukturnim sektorima".

Dodala je da, uprkos federalnim naporima da se poboljša izborna infrastruktura, i dalje "postoji pretnja od mešanja" i da sekretarijat prepoznaje da su kongresni i budući izbori moguće mete ruskih hakerskih napada.

Nilsen je svedočila dan nakon što je odbor preporuči da Kongres što pre usvoji zakonski predlog za sprečavanje Rusije da se meša u izbore u novembru, kao što je to uradila tokom predsedničke kampanje 2016. godine.

U sredu je svedočio i bivši sekretar za unutrašnju bezbednost Džej Džonson koji se saglasio sa preporukama odbora, ali i upozorio da one možda neće biti dovoljne da se spreči strano mešanje u američke izbore.

"Imajući u vidu naš izborni sistem i aktuelnu politiku, nacionalni izbori se odlučuju u nekoliko okruga, u nekoliko ključnih saveznih država. Ishod bi stoga mogao da bude veoma neizvestan", naglasio je Džonson.

I Sekretarijat za unutrašnju bezbednost i američke obaveštajne agencije upozorili su da ima nagoveštaja da ruski agenti pripremaju novu kampanju za mešanje u izbore za Kongres, kada se odlučuje o tome ko će imati većinu u oba doma.

"Ovo pitanje je hitno. Ako i sutra počnemo da rešavamo ove probleme, možda nećemo na vreme moći da spasimo sistem za 2020. godinu, kada se održavaju sledeći predsednički izbori", upozorio je predesadavjući Odbora za obaveštajne poslove, republikanski senator Ričard Bur.

Odbor više od godinu dana sprovodi dvostranačku istragu mešanja Rusije u američke izbore 2016. godine.

XS
SM
MD
LG