Linkovi

Džon Saliven - novi američki ambasador u Rusiji


Novi američki ambasador u Rusiji Džon Saliven

Američki Senat potvrdio je u četvrtak nominaciju Džona Salivena za ambasadora u Rusiji.

Saliven, kandidat predsednika Donalda Trampa, će na položaju ambasadora zameniti Džona Hantsmena koji je podneo ostavku u avgustu da bi se ponovo kandidovao za guvernera savezne države Jute.

Saliven, advokat koji je služio u prethodnim republikanskim administracijama pre nego što je postavljen za zamenika državnog sekretara 2017. godine, preuzeće položaj ambasadora u Rusiji u trenutku kada su odnosi Vašingtona i Moskve zategnuti zbog niza pitanja - američkih optužbi da se Rusija mešala u američke izbore, situacije u Ukrajini, građanskog rata u Siriji i iranskog uticaja na Bliskom istoku.

Američki zvaničnici zabrinuti su i zbog sve tešnjih veza Rusije sa Kinom.

Salivenova nominacija potrvrđena je dva dana posle posete ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova Vašingtonu, gde je razgovarao sa predsednikom Trampom i američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom.

Tokom posete Lavrova, obnovljene su optužbe da se Rusija mešala u američke izbore 2016. godine i pokrenuto pitanje da li bi to moglo da se ponovi 2020. godine. Tramp je tokom susreta sa ruskim diplomatom upozorio Moskvu da se ne meša, saopšteno je iz Bele kuće.

Američke obaveštajne agencije su zaključile da se Rusija mešala u američke predsedničke izbore, što Moskva demantuje.

Za zamenika Džona Salivena će na položaju zamenika državnog sekretara nominovan je Stiven Bigan, specijalni izaslanik za Severnu Koreju.

Bigan uživa veliku podršku i smatra se prihvatljivim vršiocem dužnosti državnog sekretara ako Pompeo odluči da se povuče i kandiduje za mesto u Senatu naredne godine.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG