Linkovi

Tramp želi da se Rusija vrati na samit G7


Predsednik Donald Tramp obraća se novinarima ispred Bele kuće, 21. avgust 2019.
Predsednik Donald Tramp obraća se novinarima ispred Bele kuće, 21. avgust 2019.

Predsednik Donald Tramp izjavio je da želi da se Rusija vrati na samit G7, uprkos tome što i dalje kontroliše ukrajinsko poluostrvo Krim. Moskva je isključena iz G7 zato što je jednostrano, 2014. godine, anektirala to poluostrvo.

Dok se lideri Grupe 7 najrazvijenijih zemalja okupljaju u Bijaricu na francuskoj atlantskoj obali, Tramp je rekao da bi za njega imalo smisla da predsednik Rusije Vladimir Putin ponovo bude deo te grupe.

“Šta je sada G7? Oni su isterani jer je Putin nadmudrio Obamu oko Krima, i drugih stvari. Potpuno je nadmudrio Obamu. Obama je bio ljut. Oni su ga onda isterali. Mislim da bi Rusija trebalo da bude deo toga jer nam treba mir u svetu. I druge stvari, trgovina i drugo. Bilo bi mnogo lakše imati Rusiju tamo gde je oduvek bila.”

Tramp izgleda nije bio zabrinut time što Rusija smatra Krim delom svoje teritorije, umesto toga on optužuje bivšeg predsednika Obamu za rusko preuzimanje Krima.

Grupu 7 najrazvijenijih zemalja sveta čine Kanada, Francuska, Nemačka, Italija, Japan, Velika Britanija i Sjedinjene Države. Nije jasno da li bilo koja od tih zemalja podržava povratak Rusije u G7, kako bi ponovo postala G8. Samit počinje u subotu i trajaće tri dana.

XS
SM
MD
LG