Linkovi

Kacin: Kazniti huligane i duhovne mentore


Demonstranti bacaju kamenice na pripadnike specijalnih policijskih snaga koji su obezbeđivali učesnike Parade ponosa u Podgorici, 20. oktobar 2013
Demonstranti bacaju kamenice na pripadnike specijalnih policijskih snaga koji su obezbeđivali učesnike Parade ponosa u Podgorici, 20. oktobar 2013

Predsednik delegacije EP je kazao da je u rečima mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, izrečenim prije Parade ponosa u Podgorici, prepoznao govor mržnje

Ni tri dana nakon Parade ponosa održane u Podgorici, ne stišavaju se reakcije vezane za taj skup. Potpredsjednik Delegacije Evropskog parlamenta Jelko Kacin danas je izjavio kako očekuje da crnogorska država, pored huligana, adekvatno kazni i njihove duhovne mentore.

Kacin je kazao da je u riječima mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, izrečenim prije podgoričkog prajda, prepoznao govor mržnje.

“Moram reći da su, prije svega, sporne izjave mitropolita Amfilohija, koje su, po meni, ne samo primjer nepoštovanja prava manjina, već i govor mržnje. Na institucijama Crne Gore je da naprave procjenu i da reaguju na to”, naveo je Kacin.

On je crnogorskim medijima kazao da Crna Gora zaslužuje pohvale zbog održavanja prve gej parade u Podgorici. Prema njegovim riječima, održavanje podgoričkog prajda pozitivno će se odraziti na dalji evropski put Crne Gore.

“Crna Gora je uspješnom realizacijom prajda pokazala da je predvodnik i lokomotiva evropskih integracija na Zapadnom Balkanu. To je primjer koji treba slijediti”, kazao je Kacin, dodajući da Crna Gora može očekivati da do kraja godine otvori pregovaračka poglavlja 23 i 24.

Da je SPC-u u Crnoj Gori prepoznao kao inspiratora huliganstva na ulicama Podgorice, potvrdio je i crnogorski šef diplomatije Igor Lukšić:

‘’Na ovom testu su pali oni koji su otvoreno ili skriveno, legitimisali vandalizam i nasilje. Ti su me i najviše razočarali i ovo treba da im bude opomena. Tražeći ugao da promovišu moral i određenu doktrinu, treba prije svega da pođu od toga da su svi ljudi jednaki i da je njihova misija da promovišu i zaštite sve ljude jer je to ono što je božja volja. Dakle, mislim da su oni najviše pali na ispitu i da su oni, najvećim dijelom, odgovorni za dobar dio vandalizma’’, kazao je Lukšić.

U Podgorici je u nedjelju održana prva Parada ponosa, a dogadjaj je protekao u znaku velikih mjera policijskog obezbedjenja, kao i žestokih sukoba policije sa protivnicima gej parade. Optužbu da je SPC duhovni inspirator nerada, ali i zaštitnik huligana, pojačali su i snimci objavljeni na društvenim mrežama gdje se vidi da se skupine izgrednika koje je opkolila policija, skrivaju u Hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici. U neredima za vrijeme prve gej povorke u glavnom gradu Crne Gore povredjen je 21 policajac, a privedeno je 70 izgrednika.
XS
SM
MD
LG